Comisia juridică a parlamentului a votat împotriva numirii Vioricăi Puică în calitate de judecător al Curții Supreme de Justiție. Socialiștii și democrații au votat împotrivă fără a explica motivele. Hotărârea a provocat critici din partea comunității juridice și a opoziției care consideră că Puică este o magistrată onestă și incoruptibilă. NM a studiat situația.
Cine este Viorica Puică
Viorica Puică activează în calitate de judecător din anul 2002, iar acum – la Judecătoria sectorului Botanica al capitalei. Puică a vorbit de nenumărate ori despre starea de lucruri în sistemul justiției. Ea a pretins de câteva ori la postul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. În timpul unui astfel de concurs, în anul 2017, Corneliu Gurin, procurorul general de atunci și membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a reamintit magistratei că aceasta a afirmat într-un interviu că „Procuratura Generală nu este independentă”. În același an, 2017, Puică a candidat la CSM, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi.
În luna iunie 2020, Puică a participat din nou la concursul pentru funcția de magistrat al CSJ. Din șapte candidați, Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o doar pe ea și a transmis hotărârea pentru aprobare în parlament.
La 15 iulie, la ședința comisiei juridice, deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat au votat împotriva numirii sale. Ei nu au explicat motivul deciziei lor.
Conform declarației de venit, în anul 2019, Viorica Puică a câștigat 268,8 mii de lei în funcția de magistrat și 11,5 mii de lei pentru activitatea în cadrul Institutului Național al Justiției.
Ce spun deputații
Sergiu Litvinenco, deputat al Partidului „Acțiune și Solidaritate”, a anunțat despre decizia comisiei juridice. El a subliniat că Puică este una dintre „cele mai oneste și competente judecătoare din această țară”. „Socialiștii au nevoie de oameni docili și cu probleme serioase. Pentru că aceste persoane execută nestingherit ordinele ilegale venite de la [președintele Igor] Dodon și alții ca el. Persoanele integre sunt incompatibile cu ce vrea Dodon să construiască în această țară”, a scris Litvinenco pe Facebook.
Grigore Novac, membru al comisiei juridice din partea PSRM, a menționat pentru NM că parlamentul va lua decizia definitivă privind numirea lui Puică, iar comisia juridică doar s-a expus în acest sens. Iar într-un comentariu pentru ZdG, Novac a spus că „nu poate susține o persoană pe care nu prea o cunoaște din punct de vedere profesional”.
De ce s-a revoltat comunitatea juridică
Decizia deputaților a provocat critici din partea comunității juridice. Mulți și-au expus opinia în acest sens pe Facebook. Astfel, avocata Viorica Grecu, care a reprezentat în intanță interesele Domnicăi Manole, ex-judecătoare la CA, a menționat că Viorica Puică a dat dovadă mereu de „integritate și independență”. Viorica Grecu este de părere că refuzul de numire a lui Puică urmărește același scop ca și cel „când începea hărțuirea doamnei Domnica Manole”. „Sunt folosite procedeele care le sunt la îndemână pentru a-i intimida și a-i supune pe ceilalți judecători, prin nedreptățirea unui judecător din breaslă”, a scris Grecu pe pagina sa de Facebook.
Și Livia Mitrofan, judecătoare la Judecătoria sectorului Centru al capitalei, a comentat situația: „E mai ușor să miști un munte din loc decât corectitudinea și onestitatea doamnei Puică. Atunci când reprezentanții parlamentului, fără niciun motiv, nu votează pentru numirea unui judecător la CSJ, încep să bănuiesc pe bună dreptate că anume corectitudinea ei a fost motivul”, a scris magistrata.
Avocata Angela Popil a reamintit că anterior, candidatura lui Puică a fost aprobată de CSM. „Dacă deputații nu susțin alegerea făcută de CSM, despre ce fel de divizare a puterilor și independență a judecătorilor putem vorbi?”, a scris ea.
Jurista Nadejda Hritptievschi este de părere că în această situație, trebuiau să reacționeze reprezentanții corpului de judecători și CSM. Ea susține că Dodon și PSRM doresc „să-și subordoneze justiția”. „Sper că plenul parlamentului va vota pentru numirea doamnei Puică la CSM. Noi avem nevoie de judecători profesioniști și integri, mai ales la Curtea Supremă de Justiție”, a spus Hriptievschi.