Socialiștii cer actualizarea acordurilor existente în cadrul CSI: „Cooperarea rămâne o componentă importantă”

Partidul Socialiștilor (PSRM) a partcipat la masa rotundă internațională „Comunitatea Statelor Independente (CSI) în sistemul intereselor naționale: potențialul și perspectivele dezvoltării cooperării pentru Republica Moldova”, care s-a desfășurat, pe 7 martie, la Chișinău. În cadrul evenimentului, participanții au adoptat și o declarație.

Documentul atrage atenția asupra faptului că, „în condițiile în care conducerea Republicii Moldova promovează o politică externă complexă în direcția integrării europene, cooperarea cu CSI rămâne o componentă importantă a sistemului de interese naționale al Republicii Moldova”.

„CSI păstrează perspectivele și potențialul de dezvoltare pentru Republica Moldova ca un spațiu în care sunt concentrate interese vitale în domeniul agricol, industrie, comerț, energetică și protecția drepturilor cetățenilor, a căror asigurare constituie baza unei dezvoltări durabile și securității naționale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul PSRM.

Formațiunea susține că „o atenție deosebită trebuie acordată proiectului Acordului privind comerțul liber în cadrul CSI – un Acord de importanță strategică pentru asigurarea dezvoltării durabile a zonei de liber schimb a CSI”.

„Participanții la masa rotundă au recomandat instituțiilor de stat responsabile din țară să organizeze consultări ample cu producătorii de mărfuri, exportatorii și importatorii, precum și cu reprezentanții diasporei moldovenești care locuiesc în statele membre CSI, să coordoneze acțiunile ulterioare în interesul economiei și a cetățenilor, să revizuiască, să completeze, să actualizeze acordurile existente în cadrul CSI și să se alăture altora noi”, se mai arată în comunicat.

Amintim că ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a declarat recent că Republica Moldova va demara procesul de denunțare a câtorva acorduri semnate în cadrul CSI. Potrivit lui, retragerea din aceste acorduri se datorează faptului că ele „nu sunt relevante sau nu funcționează sau nu se aplică sau sunt în defavoare Republicii Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: