Partidul Socialiștilor insistă că președintele țării trebuie să îl desemneze pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Declarația a fost făcută de către deputatul Vlad Bătrîncea, în cadrul unui briefing de presă din 29 martie, după întrevederea cu președinta țării, Maia Sandu.
Socialiștii au reiterat că majoritatea parlamentară, formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, din care face partea fracțiunea „ȘOR” a propus candidatura lui Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru.
„Soluțiile pot fi găsite numai în dialog și comun de acord între parlament și președinție. Nu vom accepa poziții unilaterale și presiuni. Nimeni nu trebuie să meargă pe cont propriu. Nu am primit informații suplimentare despre ce urmează să facă doamna președinte”, a declarat Bătrîncea.
Potrivit socialiștilor, rolul președintelui este de a asigura un dialog și echilibru între instituțiile statului.
„Parlamentul are o majoritate și un candidat. Conform tuturor rigorilor (…) competența exclusivă de a aproba un guvern, de a-l numi, de a aproba programul și de a vota legi aparține parlamentului. Rolul președintelui în acest sistem de drept este de a asigura un echilibru, dialog între instituțiile statului. Am chemat pe doamna președinte să asigure acest dialog veritabil și să susțină un candidat înaintat de parlament”, a declarat Bătrîncea.
Bătrîncea susține că președinta țării este obligată de normele legale de a desemna candidatul identificat de majoritatea parlamentară.
„Am reiterat că rolul președintelui este de a identifica sprijinul politic al unui candidat. Considerăm că consultările care au avut loc anterior au fost mimate, pentru că doamna președinte nu s-a preocupat cu problema identificării acestui sprijin politic. Candidatura domnului Grosu nu a fost consultată cu parlamentul, nu a fost vociferată și discutată nici cu o fracțiune și grup parlamentar. Trebuie să revenim în câmpul constituțional și să susțină un candidat identificat de parlament”, a mai spus Bătrîncea.
***
Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului. Întrevederea urma să se desfășoare pe 26 martie, după ce, în ajun, parlamentul a eșuat să învestească un nou guvern.
La începutul ședinței parlamentului din 26 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a luat cuvântul și i-a cerut președintei țării să amâne data consultărilor, pe motiv că parlamentul are o agendă solicitantă. Cu un mesaj similar a venit și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, care i-a sugerat șefei statului să vină ea în plenul parlamentului, „dacă mai este nevoie de consultări”.