Socialiștii încep să adune semnături. Vor referendum privind soarta Stadionului Republican
Full Article 2 minutes read

Socialiștii încep să adune semnături. Vor referendum privind soarta Stadionului Republican

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) demarează procedura de colectare a semnăturilor în sprijinul inițiativei de organizare în Chișinău a unui referendum local privind soarta teritoriului Stadionului Republican. Potrivit socialiștilor, doar locuitorii orașului au dreptul să decidă cum trebuie să fie amenajat teritoriul stadionului.

Potrivit unui comunicat emis de PSRM, grupul de inițiativă privind inițierea referendumului în municipiul Chișinău are la dispoziție 60 de zile, până pe 2 septembrie, pentru a colecta cel puțin 60 de mii de semnături.

Reprezentanții PSRM declară că autoritățile ar putea crea obstacole organizatorilor referendumului. „În orice moment, autoritățile pot stopa colectarea semnăturilor și organizarea referendumului”, a explicat consilierul municipal al Partidului Socialiștilor, președintele grupului de inițiativă, Dinari Cojocaru. „Ei pot face referință la starea de urgență, deși acest lucru nu împiedică oamenii să vină cu buletinul în locurile unde sunt colectate semnăturile și să semneze.” Potrivit consilierului municipal, interdicția ar putea fi aplicată chiar și după ce grupul de inițiativă va colecta numărul necesar de semnături.

Amintim că, Acordul privind cedarea terenului a fost semnat la 12 iulie 2019. Pe 3 decembrie 2020, fracțiunea Partidului ȘOR și cea a  PSRM au adoptat o lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului. Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat inițiativa. Deputatul Ilan Șor, care nu a mai fost văzut în Moldova din 2019, spunea atunci că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.

Ulterior, pe 20 aprilie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii, privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA în țara noastră. Pentru a putea fi transmis cu titlul onoros, terenul amplasat pe strada Tighina 12, cu o suprafața de 5,1814 ha, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al statului.

Pe 5 mai 2022, majoritatea parlamentară a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: