Socialiștii nu au prezentat în plenul parlamentului declarația privind uzurparea Curții Constituționale. De ce?
Full Article 2 minutes read

Socialiștii nu au prezentat în plenul parlamentului declarația privind uzurparea Curții Constituționale. De ce?

În cadrul ședinței plenare a parlamentului din 16 aprilie, deputații socialiști nu au propus includerea pe ordinea de zi subiectul privind declararea uzurpării Curții Constituționale (CC) în „interesele politice ale președintelui” Maia Sandu, despre care a anunțat președintele formațiunii, Igor Dodon.

O sursă din cadrul PSRM a declarat pentru NM că proiectul de hotărâre este în curs de elaborare, „în conformitate cu procedurile parlamentare”.

„Proiectul parcurge aceeași cale ca sute de alte proiecte înregistrate în parlament”, a menționat sursa. La presupunerea NM că proiectul nu a fost inclus în ordinea de zi din cauza că unii deputați PSRM sunt în deplasare, interlocutorul a argumentat că astfel de proiecte sunt aprobate cu majoritate simplă de voturi, care sunt suficiente și fără colegii care lipsesc de la ședință.

Amintim că, în dimineața de 16 aprilie, Igor Dodon a anunțat că, în cadrul ședinței fracțiunii parlamentare a PSRM, s-a luat decizia de a iniția un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să constate uzurparea Curții Constituționale de către trei judecători care au susținut dizolvarea Legislativului. Este vorba despre judecătorii Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova. Alți doi magistrați, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan, au avut opinii separate. Socialiștii sunt deciși să ceară demisia judecătorilor.

Pe 15 aprilie, CC a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Doi judecători au avut opinii separate: Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Seara, într-o conferință de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil, ținând cont de starea de urgență” și că va semna „în curând” decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Câteva ore mai târziu, în cadrul unei emisiuni televizat, liderul PSRM a anunțat că va face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc „cât mai târziu” și nu în luna mai sau iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: