Socialiștii, preocupați de indexarea pensiilor. Sesizare la Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

Socialiștii, preocupați de indexarea pensiilor. Sesizare la Curtea Constituțională

Socialiștii au depus, pe 23 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă modalitatea de indexare a pensiilor pentru anul 2023. Sesizarea a fost depusă de parlamentarul socialist Vladimir Odnostalco și membrul Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor Maxim Lebedinschi.

Socialiștii menționează că decizia Guvernului a fost de a indexa pensiile „cu 14,4%, și nu cu 33,8% – rata inflației de la sfârșitul anului trecut”. Ei numesc decizia „nedreaptă”. Astfel, aceștia solicită indexarea pensiei la rata inflației.

„Acest lucru se întâmplă pentru prima dată de la intrarea în vigoare a legii – când statul nu indexează pensiile la nivelul complet al inflației. Niciun guvern nu și-a permis vreodată să facă acest lucru”, a spus Odnostalco. Mărimea indexării nedrepte, mai spune deputatul, este inclusă în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Lebedinschi a menționat că „în situația de criză economică, pensionarii, fiind una din categoriile cele mai vulnerabile ale populației, ar trebui susținuți din partea Guvernului”.

Socialiștii mai spun că își exprimă „speranța că Curtea Constituțională va sprijini sesizarea depusă, mai ales ținând cont de faptul că însăși Curtea Constituțională s-a adresat la Parlament cu solicitarea de a indexa salariile judecătorilor Curții Constituționale la nivelul inflației”.

***

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a declarat că în aprilie 2023 pensiile nu vor fi indexate cu valoarea inflației de la sfârșitul anului 2022, așa cum prevede legea, ci doar cu cel puțin 14%. Potrivit oficialului, statul nu are suficienți bani pentru a acoperi inflația, iar din acest motiv indexarea pensiilor va fi una mai modestă în 2023.

Iar în decembrie 2022, ministrul Finanțelor a spus că din lipsă de fonduri, pensiile în aprilie 2023 vor fi indexate doar cu 14,1%. „Noi vom veni cu o indexare de 14,1%. Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor, probabil, vom reveni la acest subiect”, a comunicat ministrul Finanțelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: