Socialiștii promit asistență juridică tuturor celor care vor purta panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai
Full Article 2 minutes read

Socialiștii promit asistență juridică tuturor celor care vor purta panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai

Partidul Socialiștilor, ai cărui deputați au lipsit de la ședința plenară din 14 aprilie, a publicat o declarație cu privire la adoptarea în lectură finală a legii care interzice simbolurile care promovează războiul. Aceștia au reiterat că vor contesta legea și promit să asigure asistență juridică pentru persoanele care vor purta panglica Sf. Gheorghe de 9 mai.

PSRM declarat că nu recunoaște această lege ca fiind legitimă și o va contesta în toate instanțele de judecată moldovenești și internaționale.

Promitem că vom acorda asistență juridică deplină fiecărui locuitor al țării care va considera că e de datoria sa să poarte panglica Sf. Gheorghe la 9 Mai, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Victoriei asupra ciumei fasciste. Nimeni nu este în drept să ne interzică să cinstim memoria glorioșilor noștri tați, bunici și străbunici care au învins fascismul, precum și să ne mândrim cu faptele lor eroice. Nimeni nu este în drept să interzică milioanelor de oameni să poarte panglica Sf. Gheorghe în amintirea acelor fapte eroice”, se arată în declarația PSRM.

Amintim că proiectul de lege a fost adoptat pe 14 aprilie în lectură finală. În afară de majoritatea parlamentară, la ședință au participat doar deputații Partidului Comuniștilor, care au protestat, iar președintele partidului, Vladimir Voronin, a calificat inițiativa drept „o rușine”.

Președinta Comisiei juridice Olesea Stamate a subliniat că, potrivit proiectului de lege, nu este interzisă utilizarea panglicii dacă aceasta este parte a medaliei.

Cei care au primit-o pentru că au luptat în război și au fost apreciați pentru că au apărat cetățenii și patria o vor putea purta în continuare”, a declarat aceasta.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, deputatul PAS, Lilian Carp, autorul inițiativei de a interzice folosirea „panglicii Sfântului Gheorghe” și altor simboluri care ar promova agresiunea rusească în Ucraina, se așteaptă că interdicția va intra în vigoare în „o săptămână-două, cel mult”.

Potrivit amendamentului, care mai trebuie promulgat de președinta Maia Sandu, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau zeci de ore de muncă în folosul comunității și cu amenzi de până la 18 000 pentru persoane juridice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: