socialistii.md

Socialiștii refuză discuțiile inițiate de președinta Maia Sandu despre corupția politică. Condițiile în care sunt gata să participe

Partidul Socialiștilor (PSRM) nu va participa la discuțiile inițiate de președinta țării Maia Sandu pe tema corupției politice. Într-o declarație publicată, pe 15 noiembrie, din numele Executivului formațiunii, socialiștii subliniază că discuțiile trebuie să se desfășoare „pe o platformă neutră și să abordeze problemele complexe cu soluții aplicabile”. Aceștia au condamnat public coruperea alegătorilor, însă au menționat că ar fi fost comise „și alte încălcări”.

În declarația lor, socialiștii au propus ca întrevederea să abordeze teme precum depolitizarea instituțiilor, inclusiv a Comisiei Electorale Centrale (CEC), și utilizarea resurselor administrative în campaniile electorale. De asemenea, au cerut încetarea represiunilor politice împotriva opoziției.

„Dacă se va organiza odată o discuție serioasă între partide, ea trebuie să se desfășoare pe o platformă neutră și să abordeze lucrurile complex, cu soluții care să fie puse în aplicare.

Să discutăm acolo și despre depolitizarea instituțiilor (printre care CEC), și despre utilizarea resurselor administrative în alegeri, și despre încetarea represiunilor politice împotriva opoziției.

Numai pe așa cale vom putea asigura un proces al alegerilor echilibrat și corect la parlamentare. Altfel, fără de aceste decizii, orice altă discuție cu partidul puterii nu va duce decât la o pierdere de timp și la consolidarea dictaturii și a propagandei pe care guvernarea PAS le-au impus în țară”, se menționează în declarație.

Socialiștii nu vor participa la consultările publice din 18 noiembrie ale președintei Maia Sandu cu reprezentanții partidelor pe „reforma justiției și lupta împotriva corupției”. Despre aceasta a anunțat deputatul BCS, Adrian Albu la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

***

Amintim că șefa statului, Maia Sandu, îi așteaptă pe reprezentanții partidelor politice din țară luni, 18 noiembrie, la Președinție. Pe agenda discuțiilor dintre președintă și politicieni se regăsesc reforma justiției și lupta împotriva corupției. Anunțul a fost făcut pe 13 noiembrie de șeful Cabinetului președintei, Adrian Băluțel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: