Sondaj: Care sunt cei mai cunoscuți deputați din circumscripțiile uninominale
Full Article 2 minutes read

Sondaj: Care sunt cei mai cunoscuți deputați din circumscripțiile uninominale

17,7% din alegători își cunosc deputații aleși în circumscripțiile electorale uninominale, se arată într-un sondaj realizat de platforma deFacto.md în perioada iulie-decembrie 2019. Potrivit sursei citate, Aliona Pilipețcaia, Eleonora Graur, Liviu Vovc și Ion Groza sunt cei mai cunoscuți deputați din circumscripțiile uninominale care au acumulat un scor de 35% de recunoaștere.

Alegătorii din cele mai mari municipii din țară – Chișinău și Bălți, își cunosc cel mai puțin deputații aleși în circumscripțiile uninominale. Rezultatele sondajului arată că, din cei 11 deputați aleși în circumscripțiile uninominale ale municipiului Chișinău, cel mai cunoscut deputat este Vasile Bolea (fracțiunea Partidului Socialiștilor), iar cel mai puțin cunoscut deputat este Iurie Reniță (fracțiunea ACUM Platforma DA).

De asemenea, 6,4% din respondenții sondajului au numit măcar o promisiune electorală făcută de deputatul ales în circumscripția lor, care nu neapărat corespundeau cu prevederile programului său electoral. Cel mai des, alegătorii numeau prioritățile generale promovate la nivel de partid precum, reparația drumurilor, locurile de muncă, pensii mai mari, infrastructură, iluminatul stradal.

Aceeași sursă menționează că 2,7% din respondenți au numit careva măsuri întreprinse de deputat pe parcursul mandatului, care nu neapărat țin de programele lor electorale. Majoritatea dintre ei însă au numit fie acțiuni realizate de către autoritățile publice locale, fie de deputații aleși în circumscripție, însă care au fost realizate înainte ca aceștia să devină deputați, în funcțiile administrative pe care le dețineau anterior – primar, președinte de consiliu raional.

Menționăm că sondajul a fost realizat în perioada iulie – decembrie 2019 în 45 de circumscripții electorale uninominale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: