Sondaj: Jumătate din moldoveni cred că țara se îndreaptă în direcția greșită. Sandu, Dodon și Ceban – cei mai populari politicieni
Full Article 4 minutes read

Sondaj: Jumătate din moldoveni cred că țara se îndreaptă în direcția greșită. Sandu, Dodon și Ceban – cei mai populari politicieni

Aproape 60% dintre moldoveni consideră că Republica Moldova se îndreaptă în direcția greșită. Sunt datele unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internațional în Republica Moldova (IRI). Datele mai arată că președintele Maia Sandu este politicianul în care au cea mai mare încredere cetățenii țării (20% dintre respondenți), iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede doar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Socialiștilor (PSRM).

Sandu, Dodon și Ceban, cei mai de încredere politicieni

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică ce se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor. Șefa statului a fost menționată de către 20% din respondenții unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internațional în Republica Moldova. Aceasta este urmată de către fostul președinte Igor Dodon –15%, iar pe locul trei s-a situat primarul capitalei, Ion Ceban, care a fost menționat de către 8% din respondenți, transmite IPN.

În topul personalităților politice se mai regăsește președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, pentru care s-au pronunțat 7% din intervievați, precum și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavrilița, care au fost menționați de a câte 5% din respondenți. Totodată, 9% au declarat că nu au încredere în nimeni, iar aproape 50% nu au știut sau nu au răspuns. Întrebarea a fost deschisă.

PAS și PSRM ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri anticipate

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede doar două formațiuni politice.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și-ar fi dat votul 21% din respondenți

Pentru Partidul Socialiștilor și-ar fi dat votul 13%.

4% din cei intervievați ar vota pentru Partidul Șor, iar pentru Partidul Comuniștilor ar vota 3%. Cu un procent s-ar alege alte trei formațiuni politice: Congresul Civic, Partidul Democrat și Platforma Demnitate și Adevăr.

Principalele probleme ale moldovenilor

Costul vieții și prețurile majorate –  sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă Republica Moldova, fiind menționate de peste 60% din respondenți. Pe locul doi al problemelor se regăsesc veniturile reduse, iar acestea sunt urmate de șomaj, corupție, sărăcie, dar și războiul din Ucraina.

58% dintre moldoveni consideră că am luat-o pe calea greșită

28% din respondenți consideră că în Republica Moldova lucrurile se îndreaptă într-o direcție corectă, iar 58% consideră că direcția este greșită. Oamenii punctează printre probleme nivelul de trai. De asemenea, populația nu a omis problemele energetice și cele de securitate. Soluțiile pe care și le-ar dori de la autorități reies din problemele precizate – prețuri mari, sărăcia, corupția etc.

În cadrul sondajului, tinerii au fost întrebați cât de dispuși sunt să candideze la o funcție publică la nivel local sau național până la împlinirea vârstei de 35 de ani. 9% din intervievați au spus că este foarte probabil, iar 11% au răspuns că probabil ar fi dispuși. 70% din tineri  s-au arătat interesați să participe activ în serviciul comunității.

Respondenții au fost întrebați și cine cred că are principala responsabilitate de a proteja mediul înconjurător. Majoritatea a răspuns că înșiși cetățenii. Aceștia sunt urmați de autorități, dar și organizațiile societății civile.

***

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie – 30 martie prin interviuri telefonice. Interviurile eșantionului principal au fost finalizate pe 21 martie, iar interviurile suplimentare cu tinerii (18-35 de ani) pe 30 martie 2022. Munca pe teren a fost întârziată din cauza izbucnirii războiului din Ucraina și a tergiversărilor din partea echipelor de colectare a datelor. Eșantionul principal a fost constituit din 1 306 de rezidenți permanenți ai Republicii Moldova, cu drept de vot. Marja de eroare a eșantionului principal nu depășește 2,5%, iar a eșantionului de tineri nu depășește 3,9%.

Sondajul a fost coordonat de dr. Rasa Alisauskiene, de la Baltic Surveys/The Gallup Organization, în numele Center for Insights in Survey Research, iar munca în teren a fost realizată de centrul Civis. Sondajul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: