Șor acuză Chișinăul că ar împiedica decolarea unui avion cu moldoveni din Israel. MAEIE: „Falsuri și speculații. Mai multe curse decolează cu întârziere”
Full Article 3 minutes read

Șor acuză Chișinăul că ar împiedica decolarea unui avion cu moldoveni din Israel. MAEIE: „Falsuri și speculații. Mai multe curse decolează cu întârziere”

Oligarhul fugar Ilan Șor acuză autoritățile Republicii Moldova că nu ar permite aterizarea la Chișinău a unui avion pe care l-ar fi închiriat pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel, care își doresc să revină acasă din cauza conflictului militar din această țară. Politicianul a făcut publice pe rețelele de socializare inclusiv mai multe secvențe video cu oameni în aeroportul din Tel Aviv, iar mai târziu din avion, care se plâng că nu pot zbura. NM l-a contactat pentru un comentariu pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Igor Zaharov. El a calificat declarațiile lui Șor drept „falsuri” și „speculații”.

„Echipa mea și cu mine am făcut tot ce am putut pentru a-i ajuta să se întoarcă acasă. Am primit peste 500 de cereri de la cetățenii moldoveni care se află acum în Israel. Am cumpărat bilete pentru mulți, iar pentru alții am comandat un zbor charter pentru a-i ajuta să se întoarcă în patria lor. Cu toate acestea, în ciuda tuturor eforturilor noastre, ne confruntăm cu întârzieri birocratice din partea autorităților moldovenești, care nu permit ca avionul să aterizeze la Chișinău și revenirea cetățenilor acasă”, a declarat Șor.

Contactat de NM, reprezentantul diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov, a negat acuzațiile lui Șor. „Nu există niciun impediment din partea autorităților. Sunt falsuri și speculații. Pentru că sunt multe curse pe aeroportul din Israel și pentru că decolările și aterizările se fac ordonat, am fost informați ca mai multe curse vor decola cu întârziere, inclusiv cea menționată de cetățeanul Ilan Șor”, a declarat Zaharov pentru NM.

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor, care s-ar ascunde de justiția din Moldova în Israel – țară aflată în stare de război – a declarat acum două zile că poate să ajute moldovenii aflați în această țară să revină acasă, dacă își doresc acest lucru. Politicianul, condamnat la 15 ani de închisoare, a îndemnat diaspora moldovenească să îi scrie în privat, pentru că îi va „ajuta cu organizarea zborului spre Moldova”. În reacție, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, l-a îndemnat pe Șor să beneficieze și el de o rută comercială și să revină în țară.

De menționat că, în pofida războiului din Israel, avioanele continuă să zboare de pe aeroportul din Tel Aviv, inclusiv cele ale companiilor aeriene moldovenești. În țară rămâne un număr mare de moldoveni. NM a explicat cum se poate ajunge din Israel în Moldova și cât costă AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: