Ilan Șor

Șor, acuzat că neagă crimele comunismului: Foștii deportați cer scuze publice și sancțiuni

Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova condamnă declarațiile recente ale liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Asociația acuză o manipulare periculoasă și „o încercare deliberată de discreditare” a Planului național de comemorare a victimelor comunismului, aprobat de Guvern pe 24 iunie 2025.

„Afirmarea că un plan național dedicat comemorării victimelor regimului comunist ar promova nazismul sau ar reabilita criminali de război este o manipulare periculoasă și cinică, fără niciun temei în realitate”, menționează asociația.

Potrivit asociației, planului aprobat de Guvern este exclusiv acela „de a educa tânăra generație în spiritul adevărului istoric, al demnității umane, al respectului pentru drepturile omului și al condamnării totalitarismului în toate formele sale”.

„Negarea represiunilor comuniste reprezintă o formă de negaționism istoric și o sfidare intolerabilă a suferinței a sute de mii de oameni care au fost victime ale unui regim ce a anihilat drepturile și viețile cetățenilor săi. A încerca să transformi memoria acestor victime într-un instrument politic de dezinformare este o dovadă de cinism și lipsă de respect față de adevărul istoric”, se arată în comunicat.

Asociația cere lui Ilan Șor să-și ceară scuze publice față de victimele regimului comunist și solicită autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Amintim că într-o postare pe Telegram, oligarhul fugar Ilan Șor a crititicat inițiativa Guvernului privind promovarea memoriei victimelor represiunilor politice ale regimului comunist.

„În următorii trei ani, regimul planifică să-i convingă pe moldoveni că Antonescu și Bandera sunt eroi, Hitler — un eliberator. Și că în URSS a fost un regim „inuman”, care nu făcea altceva decât să comită represiuni. Sandu și slugile ei lipsite de apartenență s-au apucat, în mod deliberat, să șteargă memoria poporului”, se menționează în postare.

Precizăm că pe 24 iunie, Guvernul a aprobat Planului național de comemorare a victimelor comunismului.

Ministerul Educației își propune să instruiască cadre didactice care vor preda tema și să evalueze manualele de istorie cu referire la subiect. Se mai prevăd expoziții, concursuri și evenimente tematice. Statul mai planifică să organizeze vizite de studiu pentru pedagogi în state post-comuniste, care s-au confruntat cu represiuni.

În instituțiile de învățământ va avea loc „Săptămâna Memoriei și Recunoștinței”, fiind proiectate filme, organizate dezbateri, ore publice, vizite la muzee, concursuri cu referire la regimul totalitar, deportări și foametea provocată de sovietici în Basarabia.

Totodată, se va investi în edificarea monumentelor pentru eroii rezistenței anti-comuniste.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii – respinsă. Reacția deputatului PAS

Judecătoria Chișinău, sediul Centru a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de primarul Chișinăului, Ion Ceban, împotriva deputatului PAS Dorian Istratii, pentru o postare în care a menționat viziunile politice contradictorii ale edilului. Anunțul a fost făcut de parlamentar pe 16 iulie, pe Facebook.

Ivan Ceban a pierdut astăzi procesul de judecată inițiat împotriva mea pentru postarea de mai jos făcută în 2023. El este alternativa foștilor, alternativa Kremlinului, confirmat recent prin interdicția în spațiul Schengen din cauza riscurilor de securitate pentru Uniunea Europeană”, a transmis Dorian Istratii.

Deputatul PAS a publicat și decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care a examinat cauza. Potrivit documentului, cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii a fost respinsă ca neîntemeiată. Hotărârea primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Centru în termen de 30 de zile.

Edilul l-a acționat în judecată pe deputat pentru o postare pe Facebook din 2023, în care a fost vizat. Textul publicației menționat: „Nesterovschi, Lozovan, Ivan Ceban sunt dintr-un aluat care l-a plămădit Voronin, l-a preluat Plahotniuc și l-a plămădit mai departe cu mâna lui Dodon și, mai nou, fugarul Șor i-a cumpărat cu tot cu papuci. Atenție la oameni falși, atenție la cei care sunt gata să-și vândă țara pentru doi arginți. Exemplul primarului Ivan Ceban care ieri era împotriva Uniunii Europene și vorbea limba moldovenească, iar astăzi încearcă să mintă cetățenii că e pro-european și vorbește româna”. Ceban solicitase revocarea postării și obligarea lui Istratii să publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: