Șor, interviu controversat pentru un jurnalist rus. Cum (nu) a răspuns la întrebarea despre trupele ruse din Transnistria
Full Article 3 minutes read

Șor, interviu controversat pentru un jurnalist rus. Cum (nu) a răspuns la întrebarea despre trupele ruse din Transnistria

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a acordat un interviu jurnalistului rus Alexei Venediktov. Într-un interviu publicat pe 16 martie, Șor a explicat de ce nu se întoarce în Moldova, a vorbit despre referendumul inițiat de președinta Maia Sandu privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și despre planurile sale politice. Oligarhul fugar a declarat că îl sprijină pe Putin și că pledează pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică. NM a făcut o sinteză a declarațiilor făcute de Ilan Șor pentru jurnalistul rus.

„Sunteți fugar?”: „Nu mă consider așa. Eu de nimeni nu fug. Mereu am spus deschis unde sunt. Acum sunt la Moscova. Din 2019 sunt în Israel”.

Planifică să revină în Moldova?: „Sunt gata, doar că voi fi arestat și activitatea mea politică va fi ineficientă”.

Despre interdicția de a intra în Rusia: „Mi-a fost ridicată. (…) Mai de mult, fără să vin aici (nr. red: Moscova), mi-am exprimat poziția și am spus că Moldova este un prieten și partener strategic pentru Rusia, că Moldova nu se va putea dezvolta independent. Și după aceea am contactat autoritățile ruse și am spus că trebuie să ne întâlnim și să vorbim”.

Aderarea Moldovei la UE. De ce este împotrivă: „Sunt om de afaceri și privesc situația din punct de vedere al pragmatismului, al economiei. Astăzi apropierea de Uniunea Europeană înseamnă o răcire forțată a relațiilor cu Rusia. Voi îndemna alegătorii să voteze împotriva referendumului”.

Limba care se vorbește în Moldova: Este „moldovenească”, nu „română”.

Se visează prim-ministru al Moldovei?: „Da, desigur. Am de gând să devin (nr. red: premier), după alegerile parlamentare. Că voi fi prim-ministru este sigur”.

Retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană, cum (nu) a răspuns: „Am locuit în Moldova 30 de ani. 30 de ani acolo au fost depozite și unități militare, iar eu, ca cetățean, nu am simțit asta. Moldova este atât de mică încât nu poate lupta cu nimeni, chiar dacă vrea. Cred că nu ar trebui să jucăm jocuri geopolitice. Sunt sigur că pot găsi un compromis. Trebuie să găsim ne așezăm la masa de negocieri, să găsim o soluție diplomatică confortabilă cu Federația Rusă”.

Ce ar întreba-o pe Sandu și Biden, dacă s-ar întâlni cu ei: „De ce?”.

Ce i-ar spune lui Putin, dacă l-ar vedea: „Mulțumesc. În ochii mei, el este un lider adevărat”.

De menționat că interviul lui Alexei Venediktov vine la doar câteva zile după ce jurnalistul i-a luat un interviu noului ministru al Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi. În 20 de ore de la publicare, interviul lui Venediktov cu Șor a adunat aproape 36 de mii de vizualizări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: