VIDEO Șor susține că a obținut cetățenia Rusiei. Acum două luni se gândea să o ceară
Full Article 3 minutes read

VIDEO Șor susține că a obținut cetățenia Rusiei. Acum două luni se gândea să o ceară

Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat că a primit pașaport al Federației Ruse. Declarația a fost făcută la postul de televiziune rusesc RT. „Astăzi sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a comunicat Șor. 

„Am depus documentele, l-am primit [pașaportul]. De aceea astăzi sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a spus Șor. 

Precizăm, în martie curent, Ilan Șor declarat într-un interviu jurnalistului rus Alexei Venediktov că nu are cetățenie rusă și că se gândește să depună actele.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

Menționăm, pe 9 mai curent, Ilan Șor, deputata de la Chișinău Marina Tauber și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul au fost prezenți la parada de la Moscova. De acolo, cei 3 au publicat o fotografie din Piața Roșie, cu panglica Sf. Gheorghe în piept. Detalii AICI. Mai precizăm că, în timpul discursului de la parada din Piața Roșie, Putin a acuzat Occidentul că „justifică nazismul”. Totodată a spus că „Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global” și a amenințat Occidentul cu „forțe strategice” care, potrivit lui Putin, „sunt mereu pregătite pentru luptă”. Detalii AICI.

Tot la Moscova, pe 21 aprilie 2024, Șor a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. La eveniment au fost prezenți bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. Șor a menționat că blocul a reunit reprezentanți ai partidelor „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Victoria”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: