RBC

Speakerul Dumei de Stat a publicat topul celor mai „neprietenoase” țări față de Rusia

Președintele Dumei de Stat a Rusiei Veaceslav Volodin a publicat pe canalul său de Telegram un clasament al celor mai neprietenoase țări față de Federația Rusă. Criteriul întocmirii acestuia a constituit numărul de sancțiuni adoptate.

„Prin adoptarea sancțiunilor ilegale împotriva Rusiei, aceste țări au provocat creșterea prețurilor la resursele energetice și cele de consum. Iată principalii vinovați ai problemelor și crizelor din toată lumea”, a scris Volodin.

În listă au fost incluse:

  1. SUA (1983 sancțiuni)
  2. Canada (1402)
  3. Elveția (1361)
  4. Marea Britanie (1360)
  5. UE – 27 de țări (1199)
  6. Australia (1150)
  7. Japonia (902)

În total, împotriva Fed. Ruse au fost impuse 10 536 sancțiuni, 7 782 dintre care – după 24 februarie. Rusia a devenit astfel cea mai sancționată țară din lume, depășind Iranul și Coreea de Nord.

Amintim că, pe 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina. În urma acestei decizii, zeci de țări a adoptat măsuri punitive, iar numeroase companii au decis să își închidă afacerile în țara-agresor. SUA, Canada, țările UE, dar și altele susțin Ucraina prin ajutoare financiare și livrarea de armament. De asemenea, voluntari din toată lumea se alătură armatei Ucrainei.

Moscova a anunțat că țările „neprietene” care au contracte privind furnizarea gazului rusesc vor trebui să achite livrările în ruble. Iar la începutul lunii mai, speakerul Dumei de Stat a propus ca activele afacerilor care aparțin cetățenilor din „țările neprietene” să fie confiscate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: