Specialiștii au verificat calitatea aerului atmosferic din Chișinău în urma incendiului de pe strada Uzinelor
Full Article 3 minutes read

Specialiștii au verificat calitatea aerului atmosferic din Chișinău în urma incendiului de pe strada Uzinelor

Calitatea aerului atmosferic din Chișinău nu a fost afectată semnificativ în urma incendiului de pe strada Uzinelor. Agenția de Mediu a prezentat pe 10 octombrie rezultatele de laborator. Totuși, se precizează că nu este exclus efectul de acumulare, cu o ulterioară afectare atât a sănătății populației cât și a mediului înconjurător. 

„Reieșind din rezultatele investigațiilor efectuate de Laboratorul de Referință de Mediu din cadrul Agenției de Mediu, informăm că, calitatea aerului atmosferic în mun. Chișinău nu a fost afectată semnificativ de emisiile rezultate în urma incendiului, care a avut loc depozitul de stocare și sortare a deșeurilor (inclusiv din plastic)”, comunică Agenția.

Se mai menționează că pe parcursul zilei de ieri, vântul din sectorul de nord moderat, lipsa stratului de reținere, precum și mișcarea aerului în direcția verticală a condus la translocarea fumului dens și transferul poluanților în straturile superioare ale atmosferei.

„Astfel fiind mai puțin afectate masele de aer la nivelul percepției populației”, susține Agenția.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați „să rămână calmi și să își continue activitățile cotidiene” – „în prezent nu există pericol de afectare a stării sănătății populației”, precizează Agenția.

Totuși, se menționează că nu este exclus efectul de acumulare, cu o ulterioară afectare atât a sănătății populației cât și a mediului înconjurător, prin intensificarea proceselor de eutrofizare și acidificare în timpul căderii precipitațiilor.

„Despre toate modificările ulterioare care pot interveni, Agenția de Mediu va informa în regim de urgență, atât publicul cât și instituțiile de resort”, au conchis reprezentanții instituției.

***

Amintim că în dimineața zilei de 9 octombrie, pompierii au intervenit de urgență pe strada Uzinelor 209 din capitală. Ajunși la fața locului, pompierii au stabilit că focul a cuprins deșeurile din plastic, care sunt stocate și păstrate pe teritoriul unui depozit de reciclare. Suprafața de ardere este de circa 30 de ari.

Urmare a anunțului pompierilor despre incendiu, Primăria Chișinău a venit cu unele precizări – „gunoiștea nu este în gestiunea municipalității”, au menționat reprezentanții capitalei. „Poligonul este în proprietatea unui agent economic privat”, a declarat Primăria. Totuși, cei din urmă au menționat că responsabilii Primăriei sunt la fața locului.

Și Agenția de Mediu a venit cu o declarație ca urmare a incendiului. Se menționa că au fost luate probe din aerul atmosferic, iar după investigarea de laborator vor fi făcute publice rezultatele. Ce ține de cetățenii din preajma depozitului, aceștia trebuie „să-și păstreze calmul și să stea în adăposturi”.

Pe 10 octombrie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că incendiul a fost lichidat în dimineața aceleiași zile, la ora 03:46. Conform datelor Inspectoratului, incendiul a distrus deșeurile pe o suprafață de 2250 m2, fiind afectate 3 remorci, cu deteriorarea parțială a carcaselor și copertinelor. Victime nu au fost raportate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: