„Spectacol de prost gust”. „Pentru Moldova” nu va vota pentru ridicarea imunității lui Ulanov și Jardan
Full Article 3 minutes read

„Spectacol de prost gust”. „Pentru Moldova” nu va vota pentru ridicarea imunității lui Ulanov și Jardan

Platforma Parlamentară „Pentru Moldova” consideră drept neîntemeiată solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Într-un comunicat de presă publicat pe 22 martie, cu câteva ore înainte de ședința parlamentului, reprezentanții formațiunii au anunțat că nu vor vota pentru ridicarea imunității celor doi parlamentari.

Argumentele platformei „Pentru Moldova”

„Intuim că, astăzi, o parte dintre colegii noștri din alte fracțiuni va vota pentru ridicarea imunității deputaților Jardan și Ulanov. Unii o vor face din frică, alții din raționamente pur politice, iar alții, naivi și visători, poate cred sincer că Procuratura chiar are de gând să facă dreptate. De aceea, poziția Platformei „Pentru Moldova” este următoarea: nu vom participa la acest spectacol ieftin, pentru că nu are nimic în comun cu legea”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, colegii de formațiune a celor doi deputați vizați susțin că au fost încălcate drepturile deputaților la apărare, în condițiile în care avocații acestora nu au fost lăsați să participe la ședința Comisiei juridice, pentru a aduce argumente și dovezi la acuzațiile procurorului general.

Mai mult, „Pentru Moldova” susține că este suspect faptul că procurorul general cere ridicarea imunității pentru doi deputați concomitent, deși aceștia sunt vizați în dosare care nu au vreo legătură între ele.

„Faptul că solicitarea de ridicare a imunității unor deputați a venit anume acum, când se decide soarta guvernării Republicii Moldova, trezește suspiciuni privind motivația reală a acestui demers. Asta în condițiile în care s-a constituit o majoritate parlamentară, iar fiecare vot contează enorm. Mai ales că suntem în plină pandemie, iar unii deputați sunt bolnavi sau riscă să se îmbolnăvească, iar din această cauză, există probabilitate mare ca, din motive de boală, unii dintre ei să nu poată fizic participa la procesul de învestire a guvernului”, au mai argumentat reprezentanții platformei legislative.

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Între timp, secretariatul parlamentului a anunțat că cererile parvenite de la Procuratura Generală privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Fracțiunii Partidului ȘOR, Petru Vasile Jardan și Denis Ulanov vor fi examinate în cadrul ședinței plenare a Parlamentului care se va desfășura pe 22 martie, cu începere de la ora 16.00.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo urmează să prezinte deputaților motivarea celor trei demersuri care includ cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Petru Vasile Jardan și Denis Ulanov.

Acestea au fost adresate, la 19 martie curent, președintelui Parlamentului și au fost examinate în Comisia juridică, numiri şi imunităţi, în cadrul ședinței din 20 martie.

Conform art.95 din Regulamentul Parlamentului, în cazul în care deputatul a comis o infracţiune sau o contravenţie, procurorul peneral poate cere Parlamentului ridicarea imunităţii acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată. Cererea de ridicare a imunităţii deputatului se înaintează pentru fiecare infracţiune sau contravenţie separat.

Ce acuzații li se aduc lui Denis Ulanov și Petru Jardan?

Potrivit Procuraturii Generale, Denis Ulanov este cercetat sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. În cazul lui Petru Jardan, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: