Facebook/Pentru Moldova

„Spectacol de prost gust”. „Pentru Moldova” nu va vota pentru ridicarea imunității lui Ulanov și Jardan

Platforma Parlamentară „Pentru Moldova” consideră drept neîntemeiată solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Într-un comunicat de presă publicat pe 22 martie, cu câteva ore înainte de ședința parlamentului, reprezentanții formațiunii au anunțat că nu vor vota pentru ridicarea imunității celor doi parlamentari.

Argumentele platformei „Pentru Moldova”

„Intuim că, astăzi, o parte dintre colegii noștri din alte fracțiuni va vota pentru ridicarea imunității deputaților Jardan și Ulanov. Unii o vor face din frică, alții din raționamente pur politice, iar alții, naivi și visători, poate cred sincer că Procuratura chiar are de gând să facă dreptate. De aceea, poziția Platformei „Pentru Moldova” este următoarea: nu vom participa la acest spectacol ieftin, pentru că nu are nimic în comun cu legea”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, colegii de formațiune a celor doi deputați vizați susțin că au fost încălcate drepturile deputaților la apărare, în condițiile în care avocații acestora nu au fost lăsați să participe la ședința Comisiei juridice, pentru a aduce argumente și dovezi la acuzațiile procurorului general.

Mai mult, „Pentru Moldova” susține că este suspect faptul că procurorul general cere ridicarea imunității pentru doi deputați concomitent, deși aceștia sunt vizați în dosare care nu au vreo legătură între ele.

„Faptul că solicitarea de ridicare a imunității unor deputați a venit anume acum, când se decide soarta guvernării Republicii Moldova, trezește suspiciuni privind motivația reală a acestui demers. Asta în condițiile în care s-a constituit o majoritate parlamentară, iar fiecare vot contează enorm. Mai ales că suntem în plină pandemie, iar unii deputați sunt bolnavi sau riscă să se îmbolnăvească, iar din această cauză, există probabilitate mare ca, din motive de boală, unii dintre ei să nu poată fizic participa la procesul de învestire a guvernului”, au mai argumentat reprezentanții platformei legislative.

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Între timp, secretariatul parlamentului a anunțat că cererile parvenite de la Procuratura Generală privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Fracțiunii Partidului ȘOR, Petru Vasile Jardan și Denis Ulanov vor fi examinate în cadrul ședinței plenare a Parlamentului care se va desfășura pe 22 martie, cu începere de la ora 16.00.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo urmează să prezinte deputaților motivarea celor trei demersuri care includ cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Petru Vasile Jardan și Denis Ulanov.

Acestea au fost adresate, la 19 martie curent, președintelui Parlamentului și au fost examinate în Comisia juridică, numiri şi imunităţi, în cadrul ședinței din 20 martie.

Conform art.95 din Regulamentul Parlamentului, în cazul în care deputatul a comis o infracţiune sau o contravenţie, procurorul peneral poate cere Parlamentului ridicarea imunităţii acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată. Cererea de ridicare a imunităţii deputatului se înaintează pentru fiecare infracţiune sau contravenţie separat.

Ce acuzații li se aduc lui Denis Ulanov și Petru Jardan?

Potrivit Procuraturii Generale, Denis Ulanov este cercetat sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. În cazul lui Petru Jardan, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: