„Sper că și Chișinăul va lua exemplu”. Dodon cere deschiderea cimitirelor din capitală de Blajini (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Sper că și Chișinăul va lua exemplu”. Dodon cere deschiderea cimitirelor din capitală de Blajini (VIDEO)

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon consideră că autoritățile municipiului Chișinău ar trebui să ridice restricțiile privind vizitarea cimitirelor de Paștele Blajinilor. Declarația a fost făcută în cadrul video blogului său „Președintele răspunde”, publicat pe 7 mai.

„Consider că pe 9 și 10 mai trebuie să oferim cetățenilor posibilitatea să viziteze cimitirele. Înțeleg că e pandemie, dar oamenii sunt îngrijorați și sunt foarte precauți, majoritatea dintre ei. Iar cei care nu respectă normele de protecție, nu le respectă nicăieri – nici în transportul public, nici în magazine, nici la cimitir”, a declarat Dodon.

Socialistul a precizat că autoritățile mun. Chișinău ar trebui să ia exemplu de la administrațiile locale din alte raioane.

„Cred că pe 9 mai trebuie eliminate toate restricțiile. Am văzut că multe raioane au făcut acest lucru și sper că și Chișinăul va lua exemplu și va proceda la fel”, a conchis Dodon.

***

În perioada:  02-10 mai 2021, accesul cetățenilor pe teritoriul cimitirelor din capitală este restricționat, cu excepția procesiunilor funerare. Măsura a fost stabilită prin Hotărârea nr. 35 din 30 aprilie, a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău. Anterior, autoritățile au îndemnat locuitorii capitalei să facă ordine la mormintele răposaților până la sărbătorile pascale.

Pe 5 mai, Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove a adresat o scrisoare primarului general al mun. Chișinău și Comisiei pentru Situații Excepționale a capitalei. Acesta a solicitat autorităților locale să permită accesul enoriașilor în cimitire în data de 9 și 10 mai, pentru a prăznui Paștele Blajinilor.

Pe de altă parte, în mai multe localități, inclusiv la Bălți, autoritățile au decis să permită accesul enoriașilor în cimitire de Blajini.

Anul trecut, cimitirele din mun. Chișinău au rămas închise de Paștele Blajinilor. Sărbătoarea a fost marcată în luna iunie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: