„Sperăm că conducerea Moldovei va avea suficient bun simț”. Ministerul de Externe rus, despre statutul limbii ruse în Moldova
Full Article 2 minutes read

„Sperăm că conducerea Moldovei va avea suficient bun simț”. Ministerul de Externe rus, despre statutul limbii ruse în Moldova

Rusia speră că conducerea moldovenească va avea suficient „bun simț” pentru a nu provoca o exacerbare a tensiunii politice interne pe baza limbajului. Acest lucru a fost declarat la 22 ianuarie, de către reprezentantul ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentând decizia Curții Constituționale (CC) a Moldovei de abrogare a legii privind statutul limbii ruse.

„Problema statutului limbii ruse este de o mare importanță pentru menținerea stabilității sociale și a armoniei interetnice în societatea moldovenească, precum și în contextul soluționării problemei transnistrene. Sperăm că conducerea republicii va avea suficient bun simț pentru a nu provoca o exacerbare artificială a tensiunii politice interne pe baza limbajului ”, spune Zaharova într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului rus de externe.

Potrivit acesteia, președintele Moldovei, Maia Sandu, și-a încălcat promisiunea.

„Verdictul Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională decizia parlamentului moldovean, nu poate să nu dezamăgească pentru că în ​​noiembrie 2020, Maia Sandu a promis că după ce va câștiga alegerile prezidențiale o să facă tot ce îi stă în putință pentru a se asigura că sfera de a folosi limba rusă „a fost la nivel”. Ea spunea atunci oamenilor să nu creadă „poveștile de groază” conform cărora, după alegeri ea va încălca drepturile vorbitorilor de limbă rusă de a studia în limba lor maternă în Republica Moldova. La mai puțin de o lună de la inaugurare, aceste promisiuni au fost încălcate ”, a spus Zaharova.

Amintim că la ședința din 21 ianuarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit Curții Constituționale, echivalarea limbii ruse cu limba de stat este contrară Constituției și structurii naționale a populației.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: