Speranța de viață scade în Moldova. Cât trăiesc femeile și bărbații
Full Article 2 minutes read

Speranța de viață scade în Moldova. Cât trăiesc femeile și bărbații

Durata medie a vieții în Republica Moldova, în anul 2021, a constituit 69,1 ani, în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), moldovenii trăiesc, în mediu, cu 11,3 ani mai puțin față de cetățenii Uniunii Europene, unde durata medie de viață a constituit 80,4 ani în anul 2020.

Potrivit sursei citate, în anul 2021, durata medie a vieții la bărbații moldoveni s-a micșorat comparativ cu anul precedent cu 0,7 ani, iar la femei – cu 0,8 ani. BNS declară că scăderea indicatorului în 2021 se datorează în mare parte creșterii semnificative a ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei, precum și a ratei mortalității infantile.

Astfel, în anul de referință, comparativ cu anul 2020, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de decese – cu 4721 cazuri (sau cu 11,6%) mai mult. Unul dintre motivele creșterii mortalității a fost pandemia de Covid-19. Conform informației furnizate de Ministerul Sănătății, în 2021, din această cauză au decedat 6755 persoane, din care 3139 bărbați și 3616 femei.

Conform sursei citate, există o disparitate de gen majoră în ceea ce privește speranța de viață la naștere, femeile trăind, în medie, cu 8 ani mai mult decât bărbații (73,1 ani și, respectiv, 65,2 ani ). Potrivit BNS, această diferență este explicată în mare parte de stilul de viață, mai sănătos în cazul femeilor și de ocupațiile diferite ale celor două sexe.

În anul de referință, diferența în ani între speranța de viață a femeilor și a bărbaților s-a diminuat comparativ cu anul precedent cu 0,1 ani.

Speranța de viață scade în Moldova. Cât trăiesc femeile și bărbații


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: