Spînu a enumerat cine va rămâne fără energie electrică, în cazul unor deconectări
Full Article 3 minutes read

Spînu a enumerat cine va rămâne fără energie electrică, în cazul unor deconectări

Starea de alertă de pe piața energiei electrice din Republica Moldova anunțată astăzi de Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale. Asigurarea vine din partea vicepremierului Andrei Spînu. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat, în studioul NewsMaker, că o eventuală deconectare a energiei electrice ar putea viza, în schimb, anumite întreprinderi sau companii.

„Toți consumatorii conform actelor se împart în consumatori protejați și întreruptibili. Consumatorii protejași sunt APL-urile, grădinițele, școlile, spitale. Nici într-un caz nu vor fi deconectați de la energia electrică. Ar putea fi deconectate, însă, anumite întreprinderi, companii sau după anumite decizii prin CSE, de exemplu, am putea să interzicem iluminatul stradal sau decorativ. În Chișinău, de exemplu, seara vom vedea foarte multe terase, lumini. Sau, de exemplu, am putea sista iluminatul public stradal. Vom merge treptat, ca să nu afecteze foarte mult activitatea de zi cu zi”, a declarat ministrul.

Deși în următoarea perioadă nu există un risc iminent pentru ca consumatorii casnici să fie deconectați de la energia electrică, vicepremierul îndeamnă, repetat, cetățenii și mediul de afaceri, să continue să economisească consumul.

Precizăm că Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat astăzi, 21 octombrie, stare de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru astăzi, 21 octombrie, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice, constituie circa 80MW în orele de vârf. Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 22 și, respectiv 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Anunțul întreprinderii vine după ce furnizorul Central de energie electrică, SA Energocom a semnalat furnizorul de energie electrică  Premier Energy despre existența unui deficit de energie de 284 MWh. Astfel, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.

Într-un mesaj postat recent, ministrul Andrei Spînu a dat asigurări că cetățenii Republicii Moldova nu vor fi deconectați de la curentul electric nici azi, nici în weekend. Ministrul a declarat că Republica Moldova va importa, în continuare, în orele de vârf, energie electrică din România, la un preț de 90 de euro MWh. Mai mult, potrivit oficialului, țara noastră va putea să își suplinească deficitul de energie electrică inclusiv de pe piața europeană, grație rețelei europene ENTSO-E la care suntem interconectați.

De menționat că pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului, din 24 octombrie. Astfel, în loc de 70 % cât livrează în prezent, Chișinăul va putea primi doar 27%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: