Andrei Mardari / NewsMaker

Spînu: „Din calculele noastre, aproximativ 80% dintre toți consumatorii vor primi compensații”

După calculele autorităților, aproximativ 80 la sută din consumatorii casnici din Republica Moldova vor primi compensații la gaze în perioada rece a anului. Afirmația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV,  pe 4 august. 

Oficialul a precizat că compensarea va veni direct în factură, iar la mecanism lucrează în prezent Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„Un pensionar, care are 2 mii lei, sau un angajat la instituțiile publice care are 7 sau 10 mii lei trebuie să primească o compensație mult mai mare decât o persoană care a 50 de mii de lei. Noi știm că și la stat sunt așa salarii. Noi considerăm că acele persoane pot să-și achite factura integral și probabil nu vor primi acea compensație, lăsând mai multe resurse financiare pentru acei care chiar au nevoie. Or, sunt câteva criterii care sunt luate în calcul”, a spus Spînu.

Ministrul a precizat că la acordarea compensației se va lua în calcul nivel de venit al familiei, raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul familiei, tipul sistemului de încălzire, componența familiei. Totodată, el a dat asigurări că că vom trece cu bine peste această iarnă.

Amintim că pe 3 august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru gazul natural. Acestea vor fi luate în considerate retroactiv, adică se vor regăsi în facturile pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz sau 21,29 (fără TVA). Asta în condițiile în care, în august, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom la un preț de $1 458, ceea ce constituie cu $480 mai mult față de luna precedentă.

La rândul său, Moldovagaz spune că va executa ultima hotărâre a ANRE privind noile prețuri la gazele naturale. Totuși, compania declară că datele pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor financiare fața Gazprom și a adresat o cerere furnizorului extern pentru a fi amânată plata în august și o altă cerere către CSE – privind amânarea plății TVA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: