Spînu le răspunde părinților îngrijorați: În septembrie și octombrie, toții copiii vor învăța cu prezență fizică
Full Article 4 minutes read

Spînu le răspunde părinților îngrijorați: În septembrie și octombrie, toții copiii vor învăța cu prezență fizică

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vine cu precizări, după ce Guvernul a anunțat săptămâna trecută că elevii ar putea trece la învățământul online, zece zile în lună, în perioada rece a anului. Vicepremierul dă asigurări că măsura vizează strict acele instituții de învățământ care nu au o altă alternativă de încălzire decât gazele naturale. Mai mult, potrivit lui Spînu, în septembrie și octombrie, toți copiii vor veni la școală cu prezență fizică.   

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, măsura propusă de Guvern în vederea economisirii consumului de energie electrică și gaze naturale în perioada rece a anului, care prevede organizarea învățământului online timp de zece zile în lună, ar viza doar acele instituții de învățământ care nu au o resursă alternativă de încălzire. Ministrul spune că „nimeni nu își dorește” ca învățământul să treacă online și mă măsura va fi pusă în aplicare doar în caz de urgență.

„În perioada următoare, în septembrie-octombrie toți copii vor merge la școala fără niciun fel de învățământ online. Cred că și în noiembrie la fel. S-ar putea să apară o situație de  criză, însă, și dacă va apărea, vom lua deciziile in funcție de situația creată. În același timp, avem foarte multe școli care nu se încălzesc la gaz și au o alternativa. Deci ele nu vor trece la învățământ online. Noi merge cu aceste plan doar pentru a da asigurări cetățenilor că guvernul este pregătit să acționeze așa ca să fie de partea cetățenilor”, a declarat Andrei Spînu.

„Sunt școli care au încălzire pe lemne, cărbune, biomasă, chiar. Asta nu înseamnă că va fi o abordare generală. Doar o abordare individuală și doar pentru acele școli unde nu există alternative”, a declarat, la rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița.

Precizăm că conform datelor prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului, din totalul de 2 672 de instituții, 405 sunt conectate la rețeaua termică centralizată, 1481 – dispun de centrale termice pe gaze, 687 – dispun de centrale termice cu combustibil solid și 116 instituții de învățământ general sunt cu încălzite de la sobe.

De menționat că Guvernul a publicat miercuri, 3 august, un proiect care vine cu măsuri în vederea reducerii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Potrivit documentului, lecțiile online, lucrul de la distanță, sistarea iluminatului public stradal pe timp de noapte sau reducerea temperaturii până la 19 grade Celsius în încăperile publice ar putea deveni o realitate în noul sezon de încălzire, dacă Gazprom va sista livrările de gaz către Moldova. Proiectul, care a fost supus consultărilor publice, a stârnit mai multe critici în spațiul online.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că Guvernul Gavrilița este „corect și sincer” față de cetățeni și dă asigurări că intenția programului elaborat și propus spre consultări nu a fost de a speria sau a crea panică, dar pentru ca autoritățile să fie pregătite. „Cred că este de bun simț și corect față de cetățeni ca noi, ca și guvernare, să avem acest plan, indiferent de orice scenariu care ar putea să fie”, a spus vicepremierul Spînu.

Precizăm că în luna august, moldovenii vor achita aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaz consumat. Decizia a fost aprobată pe 4 martie de Agenția Națională de Reglementare în energetică, după ce compania Moldovagaz a anunțat, la începutul lunii, că Moldova va achita, în august, Gazpromului, cu aproape 500 de dolari pentru mia de metri cubi livrați, comparativ cu luna iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: