Andrei Mardari / NewsMaker

Spînu, nemulțumit de prețurile biletelor de pe cursa avia Chișinău-București: „Este exagerat să plătim 200 euro într-o direcție”

Zborurile de la Chișinău spre capitala României, București, ar putea deveni mai accesibile. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că va analiza în timpul apropiat, împreună cu autoritățile române, posibilitățile de reducere a prețurilor la bilete, pe care le-a catalogat ca fiind „exagerat” de scumpe. Între timp, Spînu declară că autoritățile poartă discuții cu mai mulți reprezentanți ai companiilor avia, cum ar fi Wizz Air, EasyJet sau Ryanair, pentru a diversifica destinațiile de zbor și, nemijlocit, piața aeronautică din Moldova.  

„Sunt supărat și eu că avem prețuri așa de mari la București. Am zburat și eu cred anul trecut și a fost plătit un preț exagerat pentru acest zbor. La moment am un singur răspuns: lipsă de competiție. Nu avem suficiente companii care să zboare de la Chișinău la București. Zbura doar o singură companie, Tarom, și acum va zbura și HiSky. Voi fi la București zilele viitoare și vom discuta inclusiv acest subiect, să vedem ce putem face pentru a reduce aceste prețuri, or este exagerat, din punctul meu de vedere, să plătim 200 de euro câteodată pentru o singură direcție”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la postul național de radio.

În ceea ce privește diversificarea pieței aeronautice din țară, oficialul a precizat că în prezent sunt purtate discuții cu mai multe companii avia. Chișinău încearcă să readucă în țară inclusiv compania avia Wizz Air. În ceea ce privește zborurile directe Chișinău – SUA, ministrul a declarat că, deocamdată, Aeroportul Internațional Chișinău nu este pregătit din punct de vedere tehnic pentru a opera zboruri spre și din SUA.

„Unele companii s-au mobilizat mai repede și am văzut anunțuri mai rapide, altele sunt în proces de analiză. Săptămâna trecut s-a anunțat Grecia și Riga, Air Baltic, în continuare ducem discuții și cu alte companii ca să ne asigurăm că cetățenii din țara noastră, dar și cei din diasporă pot zbura direct la Chișinău, la un preț cât mai avantajos și cât mai comod, adică să avem cât mai multe rute. De exemplu Wizz Air, compania care a zburat de la Chișinău. Suntem în discuții ca să aducem compania înapoi. EasyJet din Marea Britanie la fel. Cu Ryanair se discută de mai mult timp”, a declarat ministrul.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Dezvoltarea Aeroportului, dar și atragerea companiilor avia care să opereze zboruri la prețuri mici și în toate colțurile lumii – sunt doar unele dintre promisiunile autorităților, după preluarea controlului asupra Aeroportului Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: