stiri.md

Spînu solicită o discuție cu Miller, dar Gazprom întârzie să vină cu un răspuns

Viceprim-ministrul Andrei Spînu declară că a solicitat o discuție cu șeful Gazprom, Alexei Miller, dar că, până azi, nu a primit un răspuns la solicitarea făcută. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale declară că vrea să vadă care sunt „planurile” concernului rus pentru această iarnă în ceea ce privește livrările de gaze către Moldova.

„Am cerut să avem o discuție cu Miller, să mi se spună care sunt planurile, ca să putem acționa ulterior. Până ce nu am primit un răspuns. Înțeleg că această solicitare se analizează. Dacă va avea loc, voi informa neapărat opinia publică”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV.

De precizat că, compania Gazprom a anunțat la începutul lunii octombrie, curent, că își rezervă dreptul să suspende în totalitate furnizarea gazului către Republica Moldova, în cazul în care până pe 20 octombrie 2022 nu vor fi îndeplinite toate condițiile asumate în contract. Reprezentanții companiei au mai menționat că „Moldovagaz” ar fi încălcat în repetate rânduri termenul de achitare a gazului.

Vicepremierul Andrei Spînu a recunoscut astăzi în cadrul emisiunii „În profunzime” că, la moment, Moldovagaz încă nu a achitat pentru tot consumul de gaze naturale pentru luna septembrie și nici avansul pentru octombrie, în ciuda avertismentului concernului rus.

„Vedem care vor fi acumulările și capacitatea de plată a Moldovagaz și după vom vedea dacă intervenim sau nu. (…) Este important să vedem care este volumul acelui potențial ajutor și cum putem să intervenim”, a precizat vicepremierul.

Între timp, amintim că astăzi așa numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că gigantul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Așa numitele autorități de la Tiraspol au precizat că, pentru a economisi gazul natural, vor reduce consumul de la Uzina Metalurgică și de la cea de ciment din Râbnița, dar și cea de la Centrala de la Cuciurgan. Totuși, vicepremierul susține că nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu ar fi fost notificat oficial în acest sens.

Amintim că, în octombrie 2022, Gazprom furnizează Moldovei doar 70% din volumul de gaz convenit anterior – 5,7 mln de m3 pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului. Până acum, volumul constituia 8,06 mln m3. Concernul rus dă vina pe compania ucraineană Naftogaz pentru diminuarea volumului livrat, pe care îl acuză că refuză să asigure pe deplin serviciile de transportare a gazului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: