Андрей Мардарь / NewsMaker

Sputnik V și Johnson & Johnson, de negăsit în Chișinău. Ce spune Primăria capitalei

Autoritățile municipiului Chișinău se confruntă cu lipsa a două tipuri de vaccin – Johnson&Johnson și Sputnik V. Declarația a fost făcută, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei capitalei din data de 13 decembrie, de Boris Gîlca, șef interimar al Direcției generale asistență medicală și socială. Cu toate acestea, potrivit lui, se depun eforturile ca în timpul apropiat să fie atins nivelul de 70% a persoanelor vaccinate.

„În municipiu avem trei tipuri de vaccinuri disponibile: Pfizer, Moderna și Sinopharm. Cu regret, populația solicită în mod special două tipuri de vaccinuri, care nu sunt disponibile. Este vorba despre vaccinul Johnson și Sputnik V. Aceste vaccinuri s-au epuizat”, a spus Gîlca.

La fel, el a anunțat că ultimul vaccin Johnson a fost administrat în acest weekend. „În continuare, aceste vaccinuri nu sunt. Populația ne sună, solicită. Nu ține de responsabilitatea autorităților publice locale ca să procurăm de la furnizori aceste vaccinuri”, a precizat el.

Prin urmare, șeful interimar al Direcției a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății să facă public planul de procurări strategice de vaccinuri și să considere necesar de a include tipurile de vaccinuri solicitate de municipalitate.

„În așa fel vom crește și rata de vaccinare. Ne propunem ca, în timpul cel mai apropiat, să atingem o rată de vaccinare de 70 la sută. Acest lucru este posibil”, a comunicat Gîlca.

De menționat că, în capitală rata de vaccinare reprezintă 41%, în timp ce la nivel național este 29%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: