Андрей Мардарь / NewsMaker

„Va începe un haos total”. Angajații CFM amenință cu proteste de amploare după 25 aprilie (DOC)

Angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) au adresat o nouă scrisoare deschisă președintei țării Maia Sandu, dar și deputaților. Aceștia susțin că, de la ultima adresare de acest fel, situația nu s-a îmbunătățit, ba chiar s-a agravat. Oamenii nu și-au primit salariile de patru luni și avertizează că, dacă până la 25 aprilie nu le vot fi achitate lefurile restante, vor organiza proteste de amploare.

Angajații CFM se plâng că toate edificiile au fost deconectate de la încălzire.

„Stăm câte 12 ore în frig și foame și ne distrugem sănătatea, nu avem cu ce trăi, cu ce ne procura produse alimentare, cu ce întreține familiile, cu ce achita serviciile comunale, suntem disperați. Spuneți-ne vă rog, cum să procedăm? Până în prezent activăm, traficul nu l-am stopat, obligațiile de serviciu le îndeplinim, dar în schimb nu avem nimic”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată de către președintele Comitetului sindical al nodului Ocnița, Dmitrii Fisiuc, președintele Comitetului sindical al nodului Bălți, Andrei Țîbîrnac și președintele Comitetului sindical al nodului Bender, Vitalii Perjunca. Autorii adresării menționează că, dacă până pe 25 aprilie nu vor fi achitate cel puțin două salarii, feroviarii vor organiza proteste de amploare.

„Noi încă până la 25 aprilie 2021 putem să ținem salariații CFM de la acțiuni, proteste și manifestări în masă, dar apoi va începe un haos total. Să nu vă limitați la achitarea a numai un salariu, dar minimum două, deoarece aceste sume numai temporar vor redresa situația”, au avertizat liderii sindicali.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai multe luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste, dar așa și nu și-au primit banii. În luna decembrie anul trecut, mai mulți angajați ai CFM au fost trimiși în șomaj tehnic cu menținerea a 75 la sută din salariu.

Deputații au format o comisie specială căreia i-au încredințat să clarifice, ce se întâmplă la întreprinderea de stat CFM și care este situația financiară a acesteia. Potrivit datelor oferite în cadrul primei ședințe a comisiei, întreprinderea a început să acumuleze datorii în anii 2010 și acum, acestea constituie 665 milioane de lei, dintre care 92 milioane de lei sunt datorii salariale.

Mai multe detalii despre situația de la CFM și cum a ajuns întreprinderea să acumuleze datorii, AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: