Stamate propune un nou mecanism pentru numirea judecătorilor CC: „Parlamentul a ignorat o prevedere importantă”

Deputata neafiliată Olesea Stamate a prezentat luni, 9 iunie, în cadrul unui briefing de presă, un proiect de lege ce vizează modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională. Parlamentara propune instituirea unui mecanism de selecție publică a judecătorilor constituționali, precum și alte măsuri menite să „depolitizeze procesul de numire” și să sporească transparența.

„Judecători constituționali – selectați transparent și pe bază de merit! Aceasta este propunerea mea, care se regăsește în proiectul de lege prezentat astăzi”, a declarat Stamate.

Parlamentara a subliniat că, deși Parlamentul recent a votat o nouă lege a Curții Constituționale, „acesta a ignorat o prevedere importantă din opinia Comisiei de la Veneția și anume asigurarea unui mecanism transparent și corect de numire a judecătorilor constituționali”.

Proiectul propus de Olesea Stamate conține trei elemente esențiale:

  1. Instituirea unui proces de selecție publică
    Este propusă completarea legii cu un nou articol – Articolul 91 „Procedura de selecție” – prin care autoritățile responsabile de numirea judecătorilor (Parlamentul, Guvernul, Consiliul Superior al Magistraturii) vor fi obligate să desfășoare o procedură publică, care să încludă analiza dosarelor și un interviu, iar deciziacu privire la selectarea candidaților să fie însoțită de o motivație.
  2. Majoritate specială în Parlament
    Deputata propune instituirea unei majorități speciale la numirea judecătorilor constituționali de către Parlament, și anume 3/5. Potrivit acesteia, modificarea este justificată de necesitatea evitării politizării și numirii judecătorilor de către partidul care deține majoritatea parlamentară, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
  3. Suplimentarea criteriilor de eligibilitate
    Proiectul prevede adăugarea a două noi criterii la articolul 13, alineatul (1) al legii:
    – candidatul nu trebuie să fi fost membru al unui partid politic sau să fi deținut funcții politice în ultimii trei ani anteriori candidaturii;
    – candidatul trebuie să fi demonstrat imparțialitate și independență în activitatea profesională anterioară.

„Proiectul propus răspunde nevoii urgente de a moderniza și proteja mecanismul de numire a judecătorilor Curții Constituționale. Prin ancorarea în recomandările Comisiei de la Veneția și în bunele practici europene, se urmărește: depolitizarea procesului de numire, consolidarea profesionalismului și integrității Curții și creșterea transparenței și încrederii publice”, a mai spus deputata.

***

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au acuzat guvernarea de abuzuri în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din septembrie și susține că aceasta ar încerca, pe final de mandat, „să subordoneze definitiv” Curtea Constituțională prin desemnarea anticipată a unor noi judecători. Acuzațiile au fost formulate în cadrul unei întrevederi, pe 27 mai, pe care deputați ai BCS au avut-o la Parlament cu coraportorii APCE. În timpul discuțiilor, vicepreședintele Legislativului, Vlad Bătrîncea, tot el lider al fracțiunii BCS, a declarat că prerogativa de a numi noi judecători la Curtea Constituțională ar trebui să revină viitorului Parlament.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a respins acuzațiile. Parlamentarul a declarat pentru NewsMaker că membrii Înaltei Curți vor fi numiți cu respectarea prevederilor legale.

„Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, membrii Curții se numesc de către cele 3 instituții – Guvern, Parlament, CSM. Membrii sunt desemnați începând cu 3 luni înainte de expirarea mandatului, adică până pe 16 august. Membrii vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”, a declarat Radu Marian.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: