Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru a 10-a oară. Recean: Guvernul are nevoie de acest instrument
Full Article 3 minutes read

Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru a 10-a oară. Recean: Guvernul are nevoie de acest instrument

Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern, pe 20 septembrie, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale. Decizia finală urmează a fi luată de Parlament. 

Potrivit reprezentanților Guvernului, „necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de riscurile persistente la adresa securității țării noastre, ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și pentru asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze”.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au menționat că, înaintea sezonului sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din țara vecină, ceea ce a ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat și anul trecut”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

Dependența de infrastructura energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate majoră cu impact asupra stabilității și echilibrului energetic din Republica Moldova, precum și cu potențial impact economic și social. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova.

De asemenea, au adăugat reprezentanții Guvernului, au fost luate în considerare potențialele riscuri în domeniul securității cibernetice și informaționale, a infrastructurii de comunicații și de transport, care ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

În Republica Moldova este pace, este liniște. Avem un mediu securizat din două motive, primul – este curajul Ucrainei, curajul ucrainenilor, să lupte în continuare împotriva Rusiei. Al doilea – capacitatea statului, capacitatea instituțiilor statului, să utilizeze judicios instrumentele acordate de către Parlament prin acest instrument de situație de urgență ca noi să putem să ne continuăm viața în mod normal, afacerile să se dezvolte și să prospere. De asta guvernul are nevoie de acest instrument”, a comunicat Dorin Recean, la ședința Guvernului din 20 septembrie.

Ultima dată, starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu 3 august. În acest sens premierul Dorin Recean a fost la Parlament, pe 31 iulie, și a prezentat imagini video din Ucraina.

Pe 2 august 2023, reprezentanții Asociației Promo-LEX menționau că „pentru a 9-a oară a fost propusă și aprobată prelungirea stării de urgență”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: