Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită? Gavrilița: Îmi doresc foarte mult să expire
Full Article 3 minutes read

Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită? Gavrilița: Îmi doresc foarte mult să expire

Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru încă 60 de zile. Premierul Natalia Gavrilița a spus că Guvernul urmează să ia o decizie în contextul în care țara continuă să se confrunte cu multiple crize, generate de războiul Rusiei în Ucraina. Declarațiile au fost făcute, pe 12 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Vocea Basarabiei.

Potrivit șefei executivului, bombardamentele rusești din Ucraina, dar și nerespectarea clauzelor contractuale de către Gazprom reprezintă factori de risc pentru țara noastră. 

Da, deocamdată, continuăm să ne confruntăm cu riscuri și în privința războiului și aceste bombardamente care au loc regulat. Oricum suntem într-o situație dificilă pe plan energetic pentru că nu se respectă contractul pe care îl avem cu Gazprom, primim mult mai puține resurse cu aproximativ 56 % în decembrie, decât cantitatea obișnuită. De aceea continuă să existe care ar necesita intervenția rapidă și urgentă a Guvernului”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a dat asigurări că guvernarea instituie starea de urgență în mod chibzuit și reieșind din realitățile vremii. 

Dar să știți că, noi utilizăm acest instrument foarte judicios atunci când este nevoie, când există premise generate de aceste riscuri. () Cetățenii văd cum se iau aceste decizii, ele se publică și sunt transparente și ne ajută să depășim aceste crize”, a spus Gavrilița.

Potrivit șefei guvernului, se va renunța la starea de urgență atunci când nu vor mai exista riscuri la adresa securității Republicii Moldova. 

Nu vor mai fi când nu vor fi riscuri din cauza războiului, când nu vom avea riscuri în situația energetică și îmi doresc foarte mult să lăsăm să expire această stare de urgență”, a conchis șefa Executivului.

Amintim că Parlamentul a adoptat la 1 decembrie 2022, hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavrilița spunea atunci că este nevoie de prelungirea stării de urgență, drept instrument de decizie.

„Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic al Republicii Moldova, punând în pericol siguranța cetățenilor noștri. A fost nevoie de eforturi majore pentru reluarea alimentării cu energie electrică, timp în care oamenii au stat în beznă, transportul public a fost paralizat, rețelele de telefonie mobilă au căzut, iar în unele cazuri chiar și proceduri medicale au fost întrerupte. Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii curente”, a declarat Gavrilița.

Amintim că starea de urgență a fost instituită în data de 24 februarie 2022, după izbucnirea războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Documentul prevede că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, proiectul prevede expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: