gov.md

Statul a investit peste 500 de milioane de lei în dezvoltarea afacerilor, în patru luni de la lansarea programului „373”. Recean: Un rezultat foarte bun

În patru luni de la lansare, programul guvernamental de susținere a antreprenorilor „373” a depășit cifra de 100 de beneficiari. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că, în total, 108 de companii au accesat până în prezent fonduri cu dobândă avantajoasă, parțial subvenționate de stat, pentru investiții în inovare, tehnologizare și dezvoltare.

Programul „373” în cifre, la patru luni de la lansare:

  • Numărul total de beneficiari – 108;
  • Soldul total al creditelor – 271 milioane lei;
  • Valoarea totală a proiectelor investiționale – 400 milioane lei.

„Vedem deja un rezultat foarte bun. Avem aproape jumătate de miliard de lei care s-au dus în investiții. Obiectivul nostru este să continuăm să încurajăm investițiile pe termen mediu și lung pentru întreprinderile mici și mijlocii din toate sectoarele economiei naționale. Scopul nostru este să creștem numărul locurilor de muncă și a salariilor, prin creșterea productivității, iar asta ne va duce la impozite mai mari și ne va lărgi spațiu fiscal ca să oferim medicilor, profesorilor, pensionarilor venituri mai mari”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

„Prin Programul 373 oferim condiții sigure, clare și previzibile de finanțare pentru antreprenori, cu o atenție deosebită pentru cei cu afaceri mai mici. (…) Și nu ne oprim aici. Ne propunem să dublăm aceste cifre în perioada imediat următoare. Obiectivul nostru principal este să creștem economia, iar asta înseamnă să mobilizăm investiții”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, a notat, potrivit comunicatului citat, că Programul guvernamental 373 stimulează atât investițiile private, cât și încrederea de a desfășura afaceri în economia națională.

„ODA, prin diferite mecanisme de suport, susține și promovează antreprenorii să investească în afaceri sustenabile. Vom continua să simplificăm procedurile de aplicare la programele ODA, să atragem fonduri de la partenerii noștri strategici pentru a oferi șansa cât mai multor agenți economici să beneficieze de suport în afaceri”, a punctat directorul ODA, Dumitru Pîntea.

Prin intermediul acestui instrument de finanțare, Guvernul subvenționează dobânzile la creditele pentru necesitățile investiționale ale întreprinderilor cu până la 3% la creditele în valută străină și 7% – la creditele în lei.

Începând cu anul viitor, Guvernul își propune majorare plafonului de creditare până la 30 de milioane de lei. Totodată, antreprenorii care nu au suficient gaj pentru a accesa credite de la instituțiile bancare pot beneficia de garanții financiare prin Fondul de Garantare a Creditelor din gestiunea ODA. De asemenea, potrivit sursei citate, urmează a fi oferite credite cu componente de grant pentru domenii specifice, cum ar fi susținerea afacerilor lansate de tineri, femei, producători artizanali, dezvoltarea turismului rural și alte domenii.

Detalii complete și criterii de eligibilitate găsiți pe 373.gov.md.

gov.md
gov.md
gov.md

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: