„Statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”. Stoianoglo, despre schemele de la Metalferos și implicarea lui Plahotniuc
Full Article 3 minutes read

„Statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”. Stoianoglo, despre schemele de la Metalferos și implicarea lui Plahotniuc

Statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei în urma unor scheme de corupție de la întreprinderea „Metalferos”. Aceste scheme erau realizate prin intermediul unor companii nerezidente, controlate de Vladimir Plahotniuc. Despre acest lucru a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianogolo, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 20 august.

„Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, Î.S ”Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit acestuia, în realitate, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Totodată, „ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania”.

Astfel, în baza unor contracte fictive, semnate între S.A „Metalferos” și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

„Spre exemplu, doar în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse”, a spus Stoianoglo.

De asemenea, procurorul general a anunțat că acum două săptămâni au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale. Însă, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuiților, aceștia fiind cercetați în libertate.

În acest context, Stoianoglo a declarat că „unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc nu se isprăvesc cu principiul independenței, conferit prin lege, și continuă să deservească interesele corporației lui Plahotniuc”.

„În nici un caz nu atentez la independența judecătorilor. Dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese”, a mai spus Stoianoglo.

Menționăm că întreprinderea „Metalferos” este principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: