Statul Israel a amânat noile reguli de intrare pe teritoriul său, care vizau inclusiv moldovenii 

Statul Israel a amânat noile reguli de intrare pe teritoriul său. Acestea vizau cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, și urmau să devină obligatorii din 1 august 2024. Străinii trebuiau să obțină un permis electronic obligatoriu, Electronic Travel Authorization – ETA-IL, contra cost – aproximativ 120 lei moldovenești. Noile reguli vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2025, până atunci are loc un program pilot iar străinii pot solicita autorizația fără achitarea taxei. 

Pe 25 iulie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a anunțat că autoritățile israeliene au amânat până la 1 ianuarie 2025 introducerea permiselor electronice obligatorii (Electronic Travel Authorization – ETA-IL) plătite pentru intrarea în țară.

„Obținerea ETA-IL urma să devină obligatorie și plătită din 1 august 2024 pentru călătorii din toate țările cu care Israelul are un regim de intrare fără viză, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Site-ul pentru obținerea ETA-IL a început să funcționeze în regim de testare de la 1 iunie 2024. În această perioadă, Autoritatea pentru Populație și Imigrare a primit o serie de solicitări pentru revizuirea datei de trecere de la regimul de testare la cel operațional. Astfel, potrivit deciziei actuale a autorităților israeliene, programul pilot a fost prelungit până pe 31 decembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova având posibilitatea de a solicita autorizația fără achitarea taxei”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Instituția a mai precizat că autorizația electronică de călătorie se obține exclusiv pe cale electronică.

„Începând cu 1 ianuarie 2025, taxa pentru obținerea ETA-IL în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 MDL”, au ținut să precizeze reprezentanții Chișinăului.

***

Republica Moldova a desființat unilateral regimul vizelor cu Israel în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, a fost semnat un acord privind regimul fără vize între cele două țări.

Recent, Chișinăul anunța că începând cu 1 august 2024, statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova. Se menționa că străinii nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Iar cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile. Chișinăul mai declara că, pe perioada proiectului pilot (1 iulie-1 august 2024), aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar începând cu 1 august verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 MDL.

Ambasada Moldovei la Tel Aviv a criticat noua condiție pentru călătoriile în Israel și a anunțat că țara noastră va lua măsuri reciproce în răspuns. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Persoanele care vor insulta și amenința jurnaliștii riscă amenzi și închisoare de până la 6 ani. PAS propune modificarea legii

Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere penală sau contravențională. Propunerile se regăsesc în amendamentele înregistrare de către deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac.

Amendamentele propun modificarea articolului din Codul penal care vizează împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului. Dacă acest lucru se va întâmpla prin intimidare, prin aplicarea violenței fizice sau cu amenințarea aplicării ei, va fi însoțit de deteriorarea, distrugerea sau deposedarea de materiale sau de echipament, sau prin intermediul unui sistem informatic, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani. Pedeapsa va fi mai dură dacă această acțiune va fi săvârșită de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu sau în timpul desfășurării unei întruniri, precum și cu scopul de a afla sursa jurnalistului. De asemenea, dacă jurnalistul a fost împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau fiindu-i provocată vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa propusă este de închisoare de la 3 la 6 ani, cu amendă de până la 75 000 de lei și cu privarea de a ocupa anumite funcții de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou care se referă la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului cu scopul de a împiedica ori de a restrânge exercitarea liberă a activității, dacă fapta nu constituie infracțiune, se va sancționa cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate la un proiect de lege care conține mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează a fi examinat în ședință plenară.   

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: