Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

UPDATE Stoianoglo a depus un denunț la Procuratură. Cere demisia lui Litvinenco și a membrilor CSP

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo anunță că a depus pe 8 decembrie un denunț la Procuratura Generală pe numele ministrului Justiției Sergiu Litvinenco și membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Plângerea ține de discuțiile private atribuire ministrului Justiției, scurse pe un site anonim. Stoianoglo susține că reforma justiției este compromisă și că ministrul Litivnenco, dar și membrii CSP ar trebui să demisioneze. În replică, Ministerul Justiției a calificat declarațiile lui Stoianoglo drept „strategie de apărare”.

„La evaluarea mea s-au manifestat și au avut o pondere incontestabilă punctajul oferit de reprezentanții societății civile, special desemnați de guvernare. Acest lucru rezultă și din corespondența lui Sergiu Litvinenco cu unii membri ai CSP”, a comunicat Stoianoglo, în cadrul unor declarații în fața jurnaliștilor.

El a spus că întreaga corespondență a ministrului Justiției „în mod obligator, trebuie să facă obiectul unei anchete la procuratură”.

„Așa-zisa reformă a justiției este total compromisă. (…) Cer demisia ministrului Justiției, demisia membrilor Consiliului Superior al Procurorilor implicați în acțiunile ilegale de suspendare a mea din funcția de procuror general cu falsificarea procedurilor de evaluare a performanțelor mele în calitate de procuror general”, a declarat Stoianoglo.

La fel, el a cere tragerea la răspundere penală a ministrului Justiției, a membrilor CSP, precum și a altor persoane „implicate în procesul de înlăturare din funcția de procuror general”. „O plângere în acest sens a fost deja astăzi înregistrată la Procuratura Generală”, a adăugat Stoianoglo.

Procurorul general suspendat s-a adresat și comunității juridice, cu solicitarea de „a da o calificare” acțiunilor ministrului Justiției și ale membrilor CSP.

„În privința mea nu este nici o probă că eu am fost implicat în săvârșirea unor infracțiuni. Toate dosarele au fost falsificate. (…) Este o bătaie de joc de justiție, ce fel de dosare penale avem. (…) Garantez că în perioada cât eu am fost procuror nu am avut niciun dosar la comandă”, a conchis Stoianoglo.

UPDATE: NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Justiției pe marginea acuzațiilor lansate de Stoianoglo.

„Nu comentăm declarațiile domnului Stoianoglo, care, precum se știe, este investigat cu privire la mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru eliberarea din penitenciar și legături suspecte cu liderul unei grupări oligarhice. Probabil că este o strategie de apărare, pe care are dreptul s-o aibă”, au comunicat pentru NM reprezentanții Ministerului Justiției.

***

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. Pe site-ul respectiv au fost publicate și conversații atribuite ministrului economiei Dumitru Alaiba, consilierului prezidențial Dorin Recean, ex-deputatului Vadim Pistrinciuc, ministrului de Interne Ana Revenco și actualului procuror general interimar Ion Munteanu.

***

Alexandr Stoainoglo a fost suspendat din funcția de procuror general, fiind învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, inclusiv în privința a doi procurori din cadrul PCCOCS. Conform actele de învinuire, prejudiciu cauzat bugetului public național e peste 869 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: