Stoianoglo, nemulțumit că dosarul fostului șef al SIS a fost secretizat. A convocat o ședință cu șefii de subdiviziuni
Full Article 3 minutes read

Stoianoglo, nemulțumit că dosarul fostului șef al SIS a fost secretizat. A convocat o ședință cu șefii de subdiviziuni

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a convocat o ședință cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin secret de stat. Șeful Procuraturii Generale (PG) a declarat că va solicita ca, pe viitor, victimele și părțile vătămate să poată participa la toate acțiunile care le vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.

Potrivit unui comunicat publicat de PG pe 17 septembrie, ședința a avut loc „în contextul problematicilor reliefate în speța ”ex-directorului SIS””. Procurorul general ar fi atenționat asupra necesității selectării atente a materialelor și cauzelor penale ce necesită a fi secretizate, asigurării accesului părților la materiale, modului de desfășurare a urmăririi penale și a cercetărilor judecătorești, și, în special, a condițiilor pronunțării sentințelor pe aceste categorii de dosare.

Conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale a fost orientată în a constitui o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice.

„Nu este un caz ordinar, nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție”, a menționat Stoianoglo și a accentuat faptul că sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.

De asemenea, în calitate de membru al CSM, procurorul general a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative. Și anume, care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile care le vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.

Amintim că, într-o emisiune televizată, din 8 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul director SIS a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă nu a oferit mai multe detalii.

A doua zi, Procuratura Generală a publicat un comunicat de presă în care menționa că dosarul a fost expediat în judecată în luna februarie a acestui an, iar magistrații au dispus examinarea materialelor în procedură clasificată.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe minciună pe Stoianoglo și a anunțat că Vasile Botnari a fost pedepsit doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul profesorilor turci expulzați anul trecut din Republica Moldova.

Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a publicat pe 16 septembrie extrasul din sentința anunțată pe 15 iulie, care relevă faptul că pedeapsa fostului șef al SIS a constituit o amendă în mărime de 88 de mii de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: