Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

Stoianoglo, nemulțumit că dosarul fostului șef al SIS a fost secretizat. A convocat o ședință cu șefii de subdiviziuni

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a convocat o ședință cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin secret de stat. Șeful Procuraturii Generale (PG) a declarat că va solicita ca, pe viitor, victimele și părțile vătămate să poată participa la toate acțiunile care le vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.

Potrivit unui comunicat publicat de PG pe 17 septembrie, ședința a avut loc „în contextul problematicilor reliefate în speța ”ex-directorului SIS””. Procurorul general ar fi atenționat asupra necesității selectării atente a materialelor și cauzelor penale ce necesită a fi secretizate, asigurării accesului părților la materiale, modului de desfășurare a urmăririi penale și a cercetărilor judecătorești, și, în special, a condițiilor pronunțării sentințelor pe aceste categorii de dosare.

Conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale a fost orientată în a constitui o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice.

„Nu este un caz ordinar, nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție”, a menționat Stoianoglo și a accentuat faptul că sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.

De asemenea, în calitate de membru al CSM, procurorul general a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative. Și anume, care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile care le vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.

Amintim că, într-o emisiune televizată, din 8 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul director SIS a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă nu a oferit mai multe detalii.

A doua zi, Procuratura Generală a publicat un comunicat de presă în care menționa că dosarul a fost expediat în judecată în luna februarie a acestui an, iar magistrații au dispus examinarea materialelor în procedură clasificată.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe minciună pe Stoianoglo și a anunțat că Vasile Botnari a fost pedepsit doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul profesorilor turci expulzați anul trecut din Republica Moldova.

Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a publicat pe 16 septembrie extrasul din sentința anunțată pe 15 iulie, care relevă faptul că pedeapsa fostului șef al SIS a constituit o amendă în mărime de 88 de mii de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: