Parlamentarul a atras atenția că această sentință nu a fost contestată de procurori.

„De ce a ținut în secret derularea examinării acestui dosar? Eu pentru prima dată în viață văd ca o sentință judecătorească să fie secretă cap coadă. De obicei, textul, partea rezolutivă, motivarea este secretă, dacă sunt informații secrete. Dar partea dispozitivă este mereu publică. Cum putem să vorbim astăzi, în secolul XXI de astfel de sentințe?”, a declarat Sergiu Litvinenco.

În final, Sergiu Litvinenco a declarat că această situație „trezește o bănuială rezonabilă cu privire la independența actualului procuror general”.

„De aici ne întrebăm, având în vedere că știm că Vasile Botnari este un amic al lui Igor Dodon încă de pe timpurile guvernării comuniste, dacă nu cumva procurorul general a fost influențat de Igor Dodon pentru a avea o astfel de abordare, absolut penibilă, în raport cu acest caz de o gravitate maximă”, a mai spus Litvinenco.

Amintim că, într-o emisiune televizată, din 8 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul director SIS a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă nu a oferit mai multe detalii.

A doua zi, Procuratura Generală a publicat un comunicat de presă în care menționa că dosarul a fost expediat în judecată în luna februarie a acestui an, iar magistrații au dispus examinarea materialelor în procedură clasificată. Potrivit PG, în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Instituția mai menționa că a expediat pe adresa conducerii instanței de fond o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PG Maria Vieru a declarat că nu ne poate oferi mai multe informații privind acest caz. L-am telefonat pe procurorul de caz Victor Plugaru, însă acesta nu a răspuns la apel. Ulterior, reprezentanții PG au precizat că vor reveni cu o reacție mai târziu.