Stoianoglo va sta acasă încă 20 de zile. Demersul procurorilor, aprobat parțial
Full Article 3 minutes read

Stoianoglo va sta acasă încă 20 de zile. Demersul procurorilor, aprobat parțial

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo va petrece încă 20 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în data de 3 decembrie. Ca și dățile precedente, ședința s-a desfășurat în timp ce în fața clădirii se protesta. Oamenii au scandat „Libertate pentru procurorul național al Moldovei”. La rândul său, Stoianoglo a declarat că regretă decizia judecătorului.

Procurorii au solicitat prelungirea termenului de arest cu 30 de zile. Magistrații au decis că 20 de zile este un termen suficient. Între timp, în fața clădirii s-a protestat. Câteva zeci de oameni au cerut libertate pentru Alexandr Stoianoglo.

Audierile privind prelungirea arestului la domiciliu în cazul procurorului general suspendat au început în data de 1 decembrie. Apărătorii lui Stoianoglo au solicitat recuzarea judecătorului Nicolae Corcea, pe motiv că, în 2020, acesta a examinat plângerea lui Veaceslav Platon împotriva procurorilor, care au refuzat să inițieze revizuirea cauzei sale. Asta în contextul în care, potrivit procurorilor care gestionează cazul lui Stoianoglo, anume procurorul general „a contribuit” la inițierea procedurii de revizuire în dosarul lui Platon, la eliberarea acestuia din închisoare, dar și la faptul că, după procedura de revizuire și după examinarea cauzei în instanță, Procuratura a renunțat la acuzații.

Instanța de judecată a dat curs demersului privind recuzarea judecătorului. Anterior, Corcea a prelungit de două ori termenul de arest la domiciliu în privința lui Stoianoglo, fără ca apărarea să obțină recuzarea sa. Avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, a calificat decizia drept „o mică victorie”.

***

Amintim că în data de 5 octombrie, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat inițierea urmăririi penale în privința lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procurorului anticorupție Victor Furtună.

Două ore mai târziu, Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo cu mai multe acuzații: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut de ofițerii SIS.

Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală pe unul dintre capetele de acuzare în privința lui Stoianoglo. Este vorba despre cel în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de faptul că și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când a dispus achitarea indemnizației de concediere, aproape 164 de mii de lei, fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoarogă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: