Ministerul Sănătății

Studenții la Medicină vor monitoriza de la distanță persoanele infectate cu COVID-19 care se tratează acasă

Persoanele infectate  cu COVID-19 și care se tratează la dimiciliu, cele care au intrat în contact cu un pacient testat pozitiv, precum și persoanele care au fost supuse regimului de autoizolare în urma traversării frontierei Republicii Moldova pe sensul de intrare vor fi monitorizate la distanță de monitorii COVID. Cei care vor asigura monitorizarea sunt un grup de studenți și rezidenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Studenții de la Facultatea de Medicină Preventivă, anul VI, care au fost repartizați la stagiul de practică, vor telefona pacienții pentru a verifica starea de sănătate a acestora. Acțiunile fac parte din proiectul privind Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+ care a fost lansat pe 13 octombrie.

Scopul implementării acestui mecanism  este triajul și monitorizarea pacienților infectați cu noul virus. Autoritățile își propun să reducă în acest mod povara de pe sistemul medical, să intensifice informarea corectă a populației și să promoveze vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul cetățenilor.

„Pe lângă faptul că vor fi monitorizați pacienții confirmați cu COVID, vom avea informații în timp real despre dinamica lor, evaluarea pronosticurilor și evitarea epuizării sistemului sanitar. Monitorii COVID promovează și campania de vaccinare, deoarece asta rămâne cea mai optimă soluție de protecție împotriva COVID-19. Reduce riscul de infectare, de transmitere a bolii, de spitalizare și de deces. Adresez înalta apreciere tuturor celor implicați”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Proiectul prevede antrenarea a 36 de monitori COVID. Totuși, numărul acestora poate varia în funcție de situația epidemiologică. Aceștia vor activa zilnic, în două ture, în intervalul orelor 9:00 – 21:00.

„Țin să menționez că vaccinarea rămâne unicul instrument care contribuie la frânarea pandemiei și îndemn toată populația să se vaccineze. Zilnic, prin intermediul mecanismului de monitorizare, sunt realizate în jur de 10.000 de apeluri . Pacienții confirmați cu COVID sunt monitorizați conform unui algoritm al Ministerului Sănătății în diferite intervale de timp, precum 72 de ore, 48 de ore. Astfel, este monitorizată starea de sănătate acestor pacienți în regim permanent”, a menționat directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Liviu Oboroc.

***

Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+ ar urma să activeze până la sfârșitul lunii mai 2022. Acțiunile ar putea fi prelungite în funcție de situația epidemiologică din Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: