Studenții străini din Moldova vor avea dreptul să lucreze mai mult. Alaiba: Facem ca în Finlanda
Full Article 2 minutes read

Studenții străini din Moldova vor avea dreptul să lucreze mai mult. Alaiba: Facem ca în Finlanda

Cetățenii străini care studiază în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova ar putea avea dreptul să lucreze un număr mai mare de ore. O inițiativă în acest sens a fost propusă de ministrul Economiei Dumitru Alaiba, care a remarcat că în țara noastră se atestă o lipsă a forței de muncă. 

Potrivit lui Alaiba, legislația Republicii Moldova prevede dreptul la maximum 40 de ore de muncă pe lună, ceea ce i-ar „limita” pe studenții străini care vor să și muncească.

Persoanele cu drept de ședere pentru studii au dreptul să lucreze maximum 10 ore pe săptămână (40 de ore pe lună). Sunt mulți studenți străini care lucrează, dar sunt limitați. În același timp, una din principalele probleme structurale cu care se confruntă angajatorii în Moldova e lipsa forței de muncă”, comunică Alaiba, pe Facebook. 

Prin urmare, ministrul propune o creștere de până la 30 de ore de muncă pe săptămână, după modelul Finlandei, acolo unde a studiat și el. 

Facem ca în Finlanda. O să propunem și noi să creștem la maximum 30 de ore pe săptămână pentru acei studenți care vor să și muncească în Moldova. Da, oamenii vin pentru studii. Dar dacă decid să muncească part-time și dacă le permite timpul, atunci să fie liberi o facă”, a conchis ministrul.

Potrivit ministrului economiei, în Republica Moldova sunt peste 5000 de studenți străini.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: