ABC News

SUA ar putea adopta sancțiuni împotriva lui Putin și a celor mai mari bănci din Rusia, în cazul unei invazii în Ucraina

Senatul SUA a publicat un proiect de lege, care prevede intrudocerea unor sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a celor mai mari bănci din Fed. Rusă, în cazul unei invazii pe teritoriul Ucrainei. Documentul a fost publicat pe site-ul Senatului. 

Potrivit proiectului, în cazul în care președintele SUA va decide că Rusia a contribuit la escaladarea situației din Ucraina pentru schimbarea puterii de la Kiev sau pentru ocuparea acestei țări, vor fi adoptate sancțiuni față de cel puțin trei bănci rusești, precum și față de președintele Rusiei, premierul acestei țări, ministrului de Externe, și conducerea Ministerului Apărării.

Funcționarii vor avea acces interzis în SUA, iar averile lor de pe teritoriul Statelor Unite vor fi sechestrate. Printre băncile și structurile vizate în cazul unor eventuale sancțiuni se numără Gazprombank, Sberbank, „Otrîtie”, Alfa-bank, ș.a.

În afară de aceasta, proiectul prevede restricții față de conducta Nord Stream-2, intermediarii și operatorii acestuia.

Anterior, și UE a avertizat cu sancțiuni în cazul unei eventuale invazii a Rusiei în Ucraina.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: