Digi24.ro

SUA trimit tehnică militară în România și Bulgaria. O navă plină cu echipamente a ajuns duminică în Grecia

O navă cu echipament militar american a sosit duminică în portul grecesc Alexandroupolis. Potrivit 902.gr, tehnica militară aparține NATO și va fi transportată în România și Bulgaria, unde vor avea loc exerciții militare majore în viitorul apropiat, scrie Digi24.

Nava americană Liberty Pride a livrat echipament militar în portul Alexandroupolis, în nordul Greciei. Potrivit informațiilor portalului de informații grec 902.gr, tehnica militară descărcată la Alexandroupolis aparține NATO și va fi transferată în Bulgaria și România, unde se vor desfășura exercițiile militare majore ale alianței Atlantic Resolve 23 și Defender Europe, în viitorul apropiat.

Nava de marfă, lungă de 200 de metri, a acostat duminică dimineața și a început să descarce echipamentul militar. A sosit la Alexandroupolis din portul american Charleston și va pleca la mijlocul săptămânii viitoare.

Nava de marfă americană este veriga principală în lanțul de aprovizionare pentru trupele NATO din Europa de Sud-Est, iar procesul este de așteptat să continue până la sfârșitul lunii august.

În urmă cu câteva zile, peste 200 de ofițeri și civili ai Armatei SUA au ajuns la Alexandroupolis pentru a transporta echipamentele militare pe care Liberty Pride le descarcă, notează portalul.

La rândul său, portalul de știri in.gr notează că în următoarele zile sunt așteptate nave de transport în portul Alexandroupolis pentru a descărca echipamente militare care vor fi transportate în Europa de Nord, în Marea Baltică și, mai ales, spre ţările care se învecinează cu Rusia.

„Portul va fi umplut cu elicoptere de luptă, tancuri, tunuri, rachete, lansatoare de rachete multifuncționale, tot ce poate oferi cea mai avansată industrie militară”, se arată în raport.

Americanii numesc acum Alexandroupolis „Souda Nord”. Americanii au o bază Souda pe insula Creta, din simplul motiv că le este mai ușor să ajungă în orice parte a Europei (ocolind Dardanelele) aducând arme prin ea, deoarece orașul are o rețea decentă de cale ferată și rutieră și, bineînțeles, cu port propriu.

„Brigăzile rotative ajung în Grecia cu echipamentul lor pentru o ședere de nouă luni în Europa și apoi se întorc acasă”, menționează publicația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: