Partidul „Democrația Acasă”, condus de Vasile Costiuc, a depus repetat miercuri, 23 iulie, cererea oficială de înregistrare în cursa electorală pentru Parlamentul Republicii Moldova. Este a doua tentativă a formațiunii, după ce Comisia Electorală Centrală i-a respins anterior înregistrarea în cursă din cauza „nerespectării prevederilor legale”.
Mai exact, atunci doar 14 membri ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, în timp ce legislația cere minimum 51 de semnături pentru validarea listei.
Pe 23 iulie, Partidul politic „Democrația Acasă” a depus lista cu 72 de candidați pentru funcția de deputat. De această dată, în momentul predării dosarului și al confirmării prezenței în fața grupului de recepționare a actelor, 67 dintre candidați au semnat personal documentele, așa cum prevede procedura. CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere a formațiunii în buletinul de vot – poziția cu numărul 2.
În termen de 7 zile, Comisia va examina dosarul și va decide asupra efectuării sau refuzului înregistrării candidaților desemnați în alegeri.
Tot în cursul zilei de miercuri, două persoane – Dina Carpinschi și Marcel Darie – au depus cereri pentru eliberarea listelor de subscripție, în vederea colectării semnăturilor necesare pentru a candida ca independenți.
Pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot.
Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova se va încheia pe 19 august 2025.
***
Amintim că CEC a respins cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat din partea Partidului „Democrația Acasă” (PDA), condus de Vasile Costiuc. Decizia a fost luată în ședința din 22 iulie, cu 5 voturi „pentru” și 4 abțineri.
Motivul invocat de autoritatea electorală este nerespectarea prevederilor legale. Mai exact, doar 14 membri ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, în timp ce legislația cere minimum 51 de semnături pentru validarea listei.
Prezent la ședință, liderul partidului, Vasile Costiuc, a acuzat CEC că ar fi devenit „un instrument politic” al partidului de guvernare: „Faceți abuzuri și nu sunteți cooperanți deloc. Știm că decizia este luată, și nu de dvs. Astăzi colegii mei din diaspora nu pot să candideze pentru că așa vrea PAS-ul”.
În replică, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a menționat că partidul poate corecta neconformitățile și depune un nou dosar până pe 19 august.