Subvenții blocate de legislație? Răspunsul Ministerului Agriculturii la solicitarea producătorilor de tutun afectați de secetă
Full Article 4 minutes read

Subvenții blocate de legislație? Răspunsul Ministerului Agriculturii la solicitarea producătorilor de tutun afectați de secetă

Producătorii de tutun afectați de secetă au solicitat ajutor autorităților printr-o scrisoare deschisă, publicată pe 6 august. Într-un răspuns pentru NewsMaker, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban, a afirmat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu poate oferi subvenții sau alte alocații pentru producătorii și procesatorii de tutun, invocând articolul 3 din Legea nr. 278, ce reglementează controlul tutunului. Abrogarea acestui articol poate avea loc doar la cererea Ministerului Sănătății.

Scrisoare deschisă către Recean și Bolea

Pe 6 august, reprezentanții asociației obștești „Tutun Moldova” au trimis o scrisoare deschisă premierului Dorin Recean și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Aceștia cer înființarea unui grup de lucru care să evalueze situația dificilă în care se află producătorii de tutun și să elaboreze un plan de acțiuni concrete și realizabile pentru remedierea problemelor întâmpinate.

În documentul semnat de președintele asociației, Vasile Coșneanu, se precizează că „din cele aproximativ 400 de hectare cultivate cu tutun, două treimi au fost afectate de secetă. Aceasta reduce practic la zero efortul puținilor producători de tutun din Republica Moldova de a continua dezvoltarea și de a revitaliza una dintre ramurile esențiale pentru economia națională.”

Asociația „Tutun Moldova” subliniază că „în ultimii 10 ani, recoltarea tutunului a fost integrată în lupta împotriva fumatului, însă suntem conștienți că tutunul reprezintă un produs agricol cu un grad înalt de rentabilitate. De-a lungul acestei perioade, nu a fost solicitat și nici oferit sprijin din partea statului. Totuși, în acest an, seceta severă ne determină să ne adresăm dumneavoastră cu rugămintea de a dispune crearea unui grup de lucru care să evalueze complexitatea situației în care se află producătorii și să dezvolte un plan de acțiuni concrete și fezabile. Ne exprimăm disponibilitatea de a oferi suportul necesar acestui grup, deoarece considerăm că interesul este unul reciproc”.

MAIA: Ministerul Sănătății este cel care insistă asupra neacceptării susținerii acestei ramuri

Contactat de NM pentru o replică, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban, a explicat că, în Republica Moldova, susținerea producătorilor de tutun este interzisă prin legislația elaborată de Ministerul Sănătății.

„Avem în Legea controlului tutunului o prevedere pe care noi, de ani de zile, nu o putem scoate de acolo, unde este interzisă susținerea ramurii de producere și procesare a tutunului. Ministerul Sănătății este cel care insistă asupra neacceptării susținerii acestei ramuri; însă acum această lege este în modificare. Avem și noi divergențe între ministere. Ei vin cu argumentele lor, noi venim cu argumentele noastre. Această interdicție de a finanța producătorii de tutun a fost impusă în 2015. Eu cred că, din 2015 până în prezent, nu am redus numărul de fumători în Republica Moldova. Prin această interdicție nu am făcut nimic decât să reducem locurile de muncă, am redus capacitatea fermierilor de a produce bani și de a fi viabili, căci din tutun nu se fac doar țigări”, susține secretarul de stat.

În luna iunie, Ministrul Agriculturii a solicitat modificarea articolului 3 din legea referitoare la controlul tutunului, în cadrul unei ședințe de la Ministerul Sănătății, a mai precizat Vasile Șarban.

Totodată, am înaintat o scrisoare la Comisia Agricultură și Industrie Alimentară de la Parlament. Vrem să intervenim cu amendamente la modificarea acestei legi. Ramura tutunului trebuie să se bucure de acele subvenții pentru sistemele și echipamentele de irigare, tehnică, echipament agricol”, mai spune Șarban.

NewsMaker a încercat să obțină și un comentariu de la Ministerul Sănătății, însă, deocamdată, nimeni nu a răspuns apelurilor telefonice.

***

Conform articolului 3 din Legea nr. 278 privind controlul tutunului, se interzice subvenționarea, atât directă, cât și indirectă, acordarea de alocații din fondurile publice sau stimularea, prin alte modalități, de către stat a activităților legate de cultivarea și prelucrarea tutunului, fabricarea și comercializarea produselor din tutun, a produselor conexe, precum și a dispozitivelor și accesoriilor destinate utilizării, reîncărcării sau încălzirii acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: