Subvenții în avans de până la 4 mln lei și compensații pentru motorină. Cine poate beneficia și în ce condiții?
Full Article 3 minutes read

Subvenții în avans de până la 4 mln lei și compensații pentru motorină. Cine poate beneficia și în ce condiții?

Guvernul va oferi subvenții în avans, de până la 4 milioane de lei, pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural. De asemenea, agricultorii vor beneficia de compensații din partea statului pentru motorina utilizată. Cabinetul de miniștri a aprobat, în acest sens, pe 5 iulie, Regulamentul privind măsurile de subvenționare în avans și condițiile specifice de eligibilitate.

Potrivit Guvernului, subvențiile vor fi oferite din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și vor putea fi solicitate de fermierii micro și mici, persoanele care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial. Un solicitant va putea beneficia de până la 4 milioane de lei pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale, înființarea plantațiilor, modernizarea exploatațiilor zootehnice, transfer de cunoștințe, inovare și formare.

Pentru tinerii fermieri, femeile fermiere, migranții reveniți sau cei care gestionează gospodării țărănești, statul prevede subvenții majorate cu 10 – 15%. Cererile de subvenționare în avans se vor depune la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Subvențiile se vor acorda în tranșe, în baza proiectelor investiționale evaluate pozitiv de către AIPA.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat Regulamentul privind măsurile de subvenționare complementară a sectorului agricol și condițiile specifice de eligibilitate. Astfel, în următorii 5 ani, statul va susține anual cel puțin 3 mii de beneficiari, pentru care se vor aloca circa 13% din mijloacele fondului de subvenționare. Plata complementară se va acorda pentru stimularea accesării creditelor investiționale, dezvoltarea agriculturii ecologice, defrișarea plantațiilor multianuale, promovarea utilizării sistemelor de irigare, servicii de consiliere şi formare în agricultură.

Plafonul anual în cadrul formei de subvenționare complementare nu va depăși valoarea de 1,5 milioane de lei pentru un beneficiar, cu excepția AUAI, pentru care plafonul nu va depăși valoarea a 3 milioane de lei, iar pentru subvenționarea primelor de asigurare nu se vor aplica limite. Cererile de subvenționare se depun anual, în perioada 1 februarie – 30 septembrie, de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia, în format electronic sau pe suport de hârtie, la sediul subdiviziunii teritoriale a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

De asemenea, agricultorii vor beneficia de subvenții din partea statului pentru motorina utilizată. Executivul a aprobat Regulamentul privind modul de acordare a subvențiilor complementare pentru acciza la motorina din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediul rural.

Astfel, producătorii agricoli vor beneficia de subvenționarea accizei la motorina achiziționată, începând cu data de 16 noiembrie 2022, în cuantum de 2980 de lei/tonă pentru producătorii micro, mici și mijlocii și de 894 lei/tonă pentru producătorii mari. Pentru motorina utilizată în anul 2023, producătorii micro, mici și mijlocii vor primi subvenții în cuantum de 100% sau 3248 de lei/tonă, iar întreprinderile agricole mari – în cuantum de 30% sau 974,4 lei pentru o tonă.

Pe parcursul anului 2022, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a rambursat acciza la motorină pentru 2589 de producători agricoli unici, fiind debursată suma de circa 115 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: