„Suntem la un pas de a începe să prindem stele galbene și triunghiuri colorate”. Alexandru Flenchea, despre xenofobi
Full Article 3 minutes read

„Suntem la un pas de a începe să prindem stele galbene și triunghiuri colorate”. Alexandru Flenchea, despre xenofobi

Directorul organizației necomerciale „Initiative for peace” Alexandru Flenchea a scris un editorial despre pericolele susținerii discriminării cetățenilor Republicii Moldova pe diferite motive. Cu permisiunea autorului, NewsMaker publică textul. 

Există bădărani sau glume bădărănești. Există un anumit spațiu, grup restrâns de persoane unde asemenea glume sunt acceptabile.

Există zone sociale unde oamenii de-a lungul istoriei se comportă conform anumitor reguli pre-setate și recunoscute. Mai există relații sociale, unele în care oamenii sunt în condiții egale și altele în care egalitatea este relativă din cauza multiplelor dependențe și posibile consecințe, cum este raportul medic-pacient, profesor-elev, șef-subaltern, funcționar-petiționar. Altfel spus, există comportament decent și comportament nepotrivit în circumstanțele date, în engleză se numește „inappropriate”.

Amenințarea pacientei/clientului/partenerului de afaceri/elevului /profesorului/ angajatorului/ subalternului/ etc cu Kalashnikov, fie și în glumă, este nepotrivită. Să țipi și să ameninți subalternii/colegii, este nepotrivit, indiferent ce crezi și cât de multă dreptate ai. Să pui la îndoială capacitatea unei regiuni de a alege, când nu ai reușit să demonstrezi în termeni legali că alegerile au fost fraudate, este nepotrivit.

De asemenea, nepotrivite sunt generalizările în spațiul public, când un om needucat servește drept pretext pentru a revărsa frustrările colonizării și deznaționalizării adunate de generații, asupra tuturor locuitorilor țării care vorbesc o altă limbă decât româna.

Putem jongla cu aluzii, putem face parte dreaptă, procese morale sau putem recunoaște că suntem foarte aproape de o tragedie care ne va înspăimânta prin cruzime dacă nu ne oprim. Noi suntem mai buni decât ne face această realitate nefericită. Noi știm să ne unim PENTRU și nu doar ÎMPOTRIVĂ.

Suntem la un pas de a începe să prindem stele galbene și triunghiuri colorate de pieptul oricui nu e de partea noastră. Poate unii ar fi curioși să trăiască într-un stat unde unanim recită slogane aprobate, vorbesc și gândesc conform GOST, însă mulți dintre noi deja am trăit cu un singur ideal și o aspirație. Recent am deplâns soarta celor care nu au încăput în modelul omului nou sovietic. Oare neapărat empiric vrem să testăm dacă istoria are capacitate de a se repeta, cu mici ajustări de rol?

Un medic s-a comportat nepotrivit și trebuie să fie investigat anume acel medic, nu toți medicii, nu toți rușii, nu toți bărbații, ci el personal.

Alegerile din Găgăuzia sunt o lecție pentru partide, pentru fiecare dintre noi, necesită concluzii și acțiuni, dar categoric nu pot servi drept pretext pentru a reinterpreta competențele autonomiei. De multe ori în Moldova, în fiecare regiune din Moldova, oamenii votează împotriva cuiva/ceva și nu votează pentru cineva/ceva. Să urcăm pe baricade din cauza unei alegeri nefericite, sau poate încercăm să formulăm o ofertă electorală mai incluzivă?

Nepotrivite dezbateri în actualele circumstanțe, nepotrivite și periculoase.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției NM.



x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: