Surplus de doze de vaccin anti-COVID în România. Guvernul se pregătește să vândă unele loturi (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Surplus de doze de vaccin anti-COVID în România. Guvernul se pregătește să vândă unele loturi (VIDEO)

România a cerut suspendarea livrării unor doze de vaccin anti-COVID în iunie. Prin urmare, Bucureștiul va primi doar 2,6 mln de doze din totalul de 7,1 mln programate pentru această lună. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Oficialul a precizat că se lucrează la aspectele juridice care vor permite posibilitatea revânzării de doze. Până atunci, însă, România a demarat activităţi de donare de vaccin către Republica Moldova.

Potrivit oficialilor români, o evaluare a eficienței centrelor de vaccinare fixe din țară a demonstrat că 45% dintre acestea funcționau la doar jumătate de capacitate.

„De aceea, am propus măsuri către fiecare Direcție de sănătate publică județeană – fie pentru reducerea programului de lucru și disponibilizarea echipelor mobile către activități de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit către rural sau alte tipuri – maraton sau evenimente în locații atipice sau chiar sistarea temporară a activității pentru anumite centre. Nu ne dorim închiderea definitivă pentru că este greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România Andrei Baciu a menționat că este în lucru deja o procedură de aliniere a framework-ului legal, a normelor juridice care dau posibilitatea revânzării de doze. Pentru perioada următoare, dat fiind faptul că este un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient, s-a discutat şi s-a transmis o suspendare a unui număr de doze. Potrivit acestuia, până să se finalizeze şi să intre în funcţiune mecanisme centrale de donare sau de revânzare, România a demarat activităţi de donare de vaccin către Republica Moldova, informează AGERPRES.

Potrivit lui Baciu, din vaccinul produs de BioNTech Pfizer, în iunie, România ar fi trebuit că primească 4.366.444 de doze, însă, ca urmare a solicitării de a le ţine în aşteptare pentru o perioadă, se vor livra 1.928.162.

De la Moderna trebuiau să se primească 835.200 de doze şi pentru perioada următoare s-au suspendat câteva tranşe, astfel încât se vor livra 128.400, iar pentru Astra Zenecca se vor primi 167.200 de doze pentru luna iunie.

„Pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson nu se suspendă dozele şi tranşele săptămânale, acestea vor fi desfăşurate după cum au fost anunţate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând un total de 411.920 de doze produse de Johnson&Johnson”, a declarat Andrei Baciu.

El a precizat că, în total, luna aceasta trebuiau să fie livrate 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680.

Până în prezent, România a recepţionat aproape 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: