alephnews.ro

Surplus de doze de vaccin anti-COVID în România. Guvernul se pregătește să vândă unele loturi (VIDEO)

România a cerut suspendarea livrării unor doze de vaccin anti-COVID în iunie. Prin urmare, Bucureștiul va primi doar 2,6 mln de doze din totalul de 7,1 mln programate pentru această lună. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Oficialul a precizat că se lucrează la aspectele juridice care vor permite posibilitatea revânzării de doze. Până atunci, însă, România a demarat activităţi de donare de vaccin către Republica Moldova.

Potrivit oficialilor români, o evaluare a eficienței centrelor de vaccinare fixe din țară a demonstrat că 45% dintre acestea funcționau la doar jumătate de capacitate.

„De aceea, am propus măsuri către fiecare Direcție de sănătate publică județeană – fie pentru reducerea programului de lucru și disponibilizarea echipelor mobile către activități de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit către rural sau alte tipuri – maraton sau evenimente în locații atipice sau chiar sistarea temporară a activității pentru anumite centre. Nu ne dorim închiderea definitivă pentru că este greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România Andrei Baciu a menționat că este în lucru deja o procedură de aliniere a framework-ului legal, a normelor juridice care dau posibilitatea revânzării de doze. Pentru perioada următoare, dat fiind faptul că este un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient, s-a discutat şi s-a transmis o suspendare a unui număr de doze. Potrivit acestuia, până să se finalizeze şi să intre în funcţiune mecanisme centrale de donare sau de revânzare, România a demarat activităţi de donare de vaccin către Republica Moldova, informează AGERPRES.

Potrivit lui Baciu, din vaccinul produs de BioNTech Pfizer, în iunie, România ar fi trebuit că primească 4.366.444 de doze, însă, ca urmare a solicitării de a le ţine în aşteptare pentru o perioadă, se vor livra 1.928.162.

De la Moderna trebuiau să se primească 835.200 de doze şi pentru perioada următoare s-au suspendat câteva tranşe, astfel încât se vor livra 128.400, iar pentru Astra Zenecca se vor primi 167.200 de doze pentru luna iunie.

„Pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson nu se suspendă dozele şi tranşele săptămânale, acestea vor fi desfăşurate după cum au fost anunţate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând un total de 411.920 de doze produse de Johnson&Johnson”, a declarat Andrei Baciu.

El a precizat că, în total, luna aceasta trebuiau să fie livrate 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680.

Până în prezent, România a recepţionat aproape 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: