Surse NM: Lista oficialilor din Moldova, interziși pe teritoriul Federației Ruse
Full Article 2 minutes read

Surse NM: Lista oficialilor din Moldova, interziși pe teritoriul Federației Ruse

Federația Rusă a interzis, pe 20 noiembrie, accesul pe teritoriul său pentru 11 oficiali din Republica Moldova. Potrivit unor surse NM, interdicția îi vizează pe deputați din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS).

Potrivit surselor NM, deputații PAS interziși pe teritoriul Federației Ruse sunt:

  1. Viorel Barda
  2. Adrian Belîi
  3. Larisa Voloh
  4. Vitalie Gavrouc
  5. Maria Gonța
  6. Liliana Grosu
  7. Natalia Davidovici
  8. Alina Dandara
  9. Dorian Istratii
  10. Mariana Cușnir
  11. Mihail Leahu

Precizăm că Federația Rusă a anunțat pe 20 noiembrie că a impus interdicție de intrare în țară pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova, fără a oferi nume sau o listă concretă în acest sens. Decizia a fost anunțată de Moscova și transmisă ambasadorului țării noastre în Rusia, Lilian Darii, care a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe rus. Kremlinul susține că decizia a fost luată în legătură cu „persecuția în curs de motivare politică a mass-media în limba rusă din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile web ale acestora”.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, decizia Rusie. NM a cerut un comentariu de la Ministerul de Externe, însă deocamdată nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Precizăm că, de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în țara vecină, Ucraina, mai multe portaluri naționale și nu doar, au fost blocate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău pentru manipulare și dezinformare. Și în anul 2023, SIS a emis periodic ordine de blocare a resurselor online care „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova. Doar în luna octombrie, înaintea alegerilor locale generale, au fost blocate peste 50 de pagini web: 22 site-uri pe 24 octombrie și alte 31 – pe 30 octombrie. Directorul SIS, Alexandru Musteața, preciza că  o bună parte din portalurile web blocate în octombrie erau „direct gestionate de către Federația Rusă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: