Susține integrarea europeană, dar boicotează referendumul. Chicu explică decizia partidului
Full Article 5 minutes read

Susține integrarea europeană, dar boicotează referendumul. Chicu explică decizia partidului

Deși și-a declarat susținerea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fiind cosemnatar al Pactului „Pentru Europa”, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) va boicota referendumul care se va desfășura în paralel cu alegerile prezidențiale, în toamna anului 2024. Contactat de NM pentru o explicație, liderul formațiunii, fostul prim-ministru Ion Chicu, a precizat că, în opinia sa, nu există nicio contradicție, iar decizia PDCM „nu contravine” prevederilor din statutul partidului și Pactul pentru Europa pe care l-a semnat, privind promovarea eurointegrării, fiindcă referendumul nu ar avea „nimic” cu acest proces. 

Integrare – da; referendum – ba!

Ion Chicu a declarat că trei raționamente au stat în spatele decizie PDCM de a nu participa la campania de promovare a referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Printre argumentele enumerate de Ion Chicu se numără faptul că acest plebiscit „nu va accelera” eurointegrarea țării noastre.

Acest referendum, indiferent de rezultat, nici nu afectează, nici nu contribuie la procesul de integrare europeană. Știți că cele mai importante aspecte legate de eurointegrare sunt acele 35 de capitole: dintre care cele mai importante sunt statul de drept, reforma justiției, respectarea standardelor democratice. Or, la capitolul dat noi stăm prost de tot. Mă refer la situația reală, nu la declarativ. De aceea, referendumul acesta nu aduce nimic sub aspect de integrare europeană”, a menționat politicianul.

Un alt argument, potrivit lui Ion Chicu, este că referendumul, care se va desfăura în aceiași zi cu alegerile prezidențiale, ar fi o tactică prin care s-ar urmări obținerea de avantaje electorale pentru actualul președinte al țării Maia Sandu, care va candida încă un mandat. Liderul PDCM este îngrijora de „crearea unui precedent foarte periculos” pentru ordinea constituțională, manifestat prin micșorarea pragului de validare a referendumurilor constituționale.

Pentru că dacă prin așa modalitate se modifică Constituția, unde este garanția că nu vor veni alții care vor modifica Constituția tot prin această procedură, cu niște subiecte cu mult mai grave și periculoase”, a argumentat Chicu.

În același timp, Ion Chicu a declarat că decizia PDCM cheamă indirect și la boicotarea votului din cadrul referendumului.

Boicotăm referendumul ca proces, ca campanie. Deci noi nu ne implicăm, nu promovăm acest referendum. Dar explicând oamenilor care sunt riscurile și dezavantajele pentru țară ale acestui referendum, noi în mod indirect chemăm oamenii la boicot și în cabina de vot”, a precizat președintele PDCM.

PDCM rămâne „fidel” vectorului pro-european?

Întrebat dacă, în aceste condiții, PDCM rămâne angajat să promoveze vectorul european, după cum este prevăzut în statutul formațiunii politice, dar și Pactul pentru Europa pe care l-a semnat recent, Ion Chicu a spus: „Nu are acest referendum nimic cu integrarea europeană. Indiferent de rezultatul lui, integrarea europeană la care noi tindem și o susținem, pentru că de asta am semnat acest pact… Deci nu are acest referendum nicio influență asupra procesului de integrare europeană mai departe. Noi urmează oricum să trecem prin procedura de negocieri, urmează să trecem procedura de ratificare de fiecare stat-membru, urmează să mai trecem un referendum ca să întrebăm moldovenii dacă moldovenii sunt de acord să intre la condițiile negociate de guvernarea lor în UE sau nu. Deci este un proces îndelungat. Acolo-i despre integrare, nu la referendum. De aceea, nu există nicio contradicție între semnătura noastră pe acel pact, care arată intenția clară de a contribui la integrarea reală a țării în Uniunea Europeană și boicotarea unui referendum, care, reiterez, are doar obiective electorale”.

***

Amintim că PDCM este printre partidele care au semnat, în luna mai, Pactul „Pentru Europa”, prin care își manifestă susținerea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Pe 22 iunie, la Chișinău, Consiliul Politic Național al PDCM s-a reunit în ședință. În cadrul reuniunii, conducătorii formațiunii politice au decis că PDCM va boicota referendumul privind integrarea europeană a țării noastre, prin neparticiparea în campania de promovare a acestuia. Conducătorii PDCM argumentează că plebiscitul este „antidemocratic” și „speculativ”. În același timp, PDCM a hotărât că Ion Chicu va fi candidatul formațiunii la funcția de președinte al țării.

Precizăm că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova, inițiat de președinta Sandu, vor avea loc în aceiași zi – pe 20 octombrie. Maia Sandu a declarat într-un interviu că a făcut această propunere pentru o rată mai înaltă de participare la plebiscit.

Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Și din experiența noastră știm că la alegerile prezidențiale avem întotdeauna cea mai înaltă rată de participare, în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Sigur, putem să menționăm și argumentul că se economisesc niște resurse. Dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni acasă și din afara țării”, a spus Sandu.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: